Portughezii doresc mai multă putere pentru UE, dar ezită în privința unui stat federal

Portughezii doresc mai multă putere pentru UE, dar ezită în privința unui stat federalPortugalia / Sursa foto: Arhiva EVZ

Portughezii doresc mai multă putere pentru UE, dar ezită în privința unui stat federal

Aproape jumătate (46%) aprobă ideea de a se merge către "Statele Unite ale Europei". Și sunt şi mai mulți cei care doresc o forţă militară europeană (77%). Marea majoritate a portughezilor este de acord că ar trebui conferite mai multe puteri Uniunii Europene (UE), inclusiv chestiuni precum educația (62%) sau afacerile externe (70%), potrivit unui sondaj Aximage realizat pentru DN, JN și TSF. Ei doresc o forță militară europeană de reacție rapidă (77%) și susţin restricțiile aduse de Pactul pentru Migrație și Azil (72%). Cu toate acestea, atunci când sunt puşi în faţa ipotezei unui stat federal, entuziasmul este mai scăzut (46%).

Rezultatele sondajului arată că populația portugheză este pro-europeană. Și că este dispusă ca tot mai multe competenţe să fie cedate Bruxelles-ului. Inclusiv în domeniile suveranităţii, precum politica externă sau apărarea. Dar, una este să fii de acord cu întărirea puterilor, alta este să ajungi la punctul de a o transforma într-un stat federal.

Ieșirea din UE este reziduală

În fața posibilității ca procesul de integrare să evolueze spre un fel de "Statele Unite ale Europei", în continuare sunt majoritare vocile care susţin această cale (46%), dar sunt 38% care, între o Europă federală și restituirea de competențe și suveranitate țărilor, ar opta pentru a da înapoi (38%). Numărul celor care susțin părăsirea UE este rezidual (5%).

Unul dintre domeniile care a primit atenție în dezbaterile dintre candidați a fost apărarea și securitatea Europei. O temă centrală de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cetățenii sunt aliniați faţă de o strategie comună în UE: 80% sunt de acord cu crearea unui fond comun care să finanțeze investițiile în industriile de apărare; iar 77% susțin o forță militară europeană de reacție rapidă a celor 27. Aceste ţări ar putea crește la 29, întrucât 65% susțin aderarea Ucrainei și Moldovei, țări al căror proces este mai avansat.

O alta temă care a completat campania este imigraţia. Ca fundal, Pactul pentru Migrație și Azil, care stabilește mecanisme de solidaritate între state, dar și un control mai intens la graniţă și restricții la intrarea imigranților. Mai la dreapta (Chega) și mai la stânga (BE, Livre și CDU), Pactul este atacat. Dar majoritatea populației îl susţine (72%) și aproape o treime fără nicio rezervă (30%).

Sfârşitul dreptului de veto

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care prevede transferul de noi competențe, extinderea altora și încetarea unanimității în Consiliul European. Cu alte cuvinte, împiedicarea unei singure țări din cele 27 de a-și exercita "dreptul de veto". Și chiar și cu această măsură portughezii sunt de acord (63%). Prin urmare, nu este surprinzător faptul că există o deschidere către conferirea mai multor puteri și capacități de coordonare a politicilor comune UE. Ceea ce îi entuziasmează cel mai mult pe portughezi este ca acest lucru să se producă în zona securității externe (79%). Urmează, în ordine descrescătoare, dar întotdeauna în majoritate, mediul (77%), energia (75%), afacerile externe (70%), industria (67%), sănătatea publică (65%) și educația (62%). ).

Mai multe date

50%. În rândul celor care locuiesc în Zona Metropolitană a oraşului Porto se manifestă cel mai mare entuziasm faţă de o Europă federală (50%). Dar ideea este majoritară și în rândul bărbaților (51%) și al celor cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani (50%). 60%. Alegătorii AD (Alianţa Democratică) sunt cei care se identifică cel mai mult cu ideea de a se merge către o Europă federală (60%). La un nivel puțin mai scăzut se află socialiștii (45%) și cei din Blocul de Stânga (44%). 44%. Alegătorii Chega indică spre restituirea de competențe și suveranitate către diferitele state UE (44%). Dar sunt și 39% care își doresc un stat federal. (Articol de Rafael Barbosa) RADOR RADIO ROMÂNIA / dn.pt

Ne puteți urmări și pe Google News