Portughezii cuceresc lumea din nou, la jumătate de mileniu distanță

Portughezii au decis să refacă traseul celebrului explorator Fernand de Magellan, primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii. Expediția are loc la jumătate de mileniu distanță.

Nava portugheză Sagres a plecat, ieri, pe urmele lui Magellan. Ruta stabilită este exact ca aceeași străbătută acum 500 de ani de către celebrul explorator portughez, care a pornit în expediția sa pe 20 septembrie 1519.

Chiar dacă nu au dat startul călătoriei contemporane la fix jumătate de mileniu de la prima, portughezii de azi și-au propus ca expediția modernă să urmeze exact traseul celei inițiale, și va face escală în nu mai puțin de 22 de porturi din 19 țări.

Nava Sagres are o vârstă venerabilă - 82 de ani. La bordul navei se află 142 de marinari. Plecarea ei, duminică, 5 ianuarie, din portul Lisabona, a avut parte de o ceremonie fastuoasă, la care a participat și președintele Portugaliei. Dacă totul va decurge conform planului, expediția se va finaliza pe 10 ianuarie 2021, când Sagres ar trebui să revină acasă.

Mai trebuie spus că una din escalele navei va fi la Tokyo, unde portughezii plănuiesc să ajungă în timpul Jocurilor Olimpice.

Prima călătorie în jurul Pământului

Exploratorul portughez Fernando de Magellan (1480 - 1521) a fost primul care a demonstrat teoria că Pământul este rotund, după o călătorie în jurul lumii care a durat cu numai câteva zile mai puțin de trei ani.

Nava sa, Victoria, care a  finalizat călătoria în 6 septembrie 1522 a fost prima corabie care a înconjurat Pământul. Din 240 de marinari, cât a avut la bord la plecare, au revenit acasă doar 18. Exploratorul portughez a fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a ajuns în Oceanul Pacific, și primul care a condus o expediție în jurul lumii. Azi o strâmtoare din sudul Americii de Sud îi poartă numele.

Magellan, practic, a dispărut din peisaj la jumătatea expediției. El a fost ucis și, conform legendei, mâncat de canibali, în Filipine, cu un an mai devreme. Cel care a finalizat expediția a fost secundul lui, spaniolul Juan Sebastián Elcano.

Trebuie amintit că, în acele vremuri, lumea era împărțită între est si vest, după o linie imaginară, între Spania și Portugalia. Iar cele mai mari bogății, pe care le voiau și esticii și vesticii erau mirodeniile. Așa s-a născut ideea expediției lui Magellan. El i-a prezentat regelui Spaniei, Carol Quintul, un plan prin care dorea să ajungă în Insulele Mirodeniilor prin vest, convins fiind că, deși nu fusese descoperită până atuni, exista o trecătoare  prin America de Sud.

Magellan și astronomul Faleiro au semnat o convenție cu regele, prin care urmau să primească 5% din profiturile expediției, iar teritoriile cucerite intrau sub propria lor guvernare, urmând să le rămână și moștenitorilor lor.

Nu în ultimiul rând, merită amintit că nava școală Mircea, care este una din navele surori ale lui Sagres, cele două ambarcațiuni fiind identice, va pleca și ea în jurul lumii, în februarie 2021, într-o călătorie care va dura 11 luni.

Sursa: Euronews