Pacea pe care o cunoaște Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial este strâns legată de promovarea creșterii economice, a dezvoltării sociale și a democrației în cadrul Uniunii Europene și de garantarea securității care se întinde de la granițele Rusiei până la coastele Canadei și ale Statelor Unite în Pacific, consolidată de NATO.
Pacea Europei depinde de NATO și UE
Fără una şi cealaltă, cu greu ne-am putea uita la cei aproape 80 de ani de când s-a încheiat războiul în Europa și ne-am putea gândi că niciun european nu a murit în războaiele dintre statele membre ale UE sau ale NATO sau că am asista la căderea Zidului Berlinului, care marchează sfârșitul a separării Europei în 1989 și implozia Uniunii Sovietice în 1991 fără să tragă vreun foc de armă.
Iar importanța NATO, care a fost pusă la îndoială după reîntâlnirea Europei și sfârșitul războiului rece, a redevenit evidentă în noaptea de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.
Printre vocile autorizate care au pus sub semnul întrebării necesitatea NATO se numără și fostul președinte al Statelor Unite, care pare să nu fi fost impresionat de recentele evoluții din Europa de Est, întrucât a declarat recent că, dacă va fi ales în luna noiembrie, SUA nu vor proteja Aliații de un atac al Moscovei și că ar putea părăsi Alianța dacă membrii nu vor plăti pentru apărarea lor.
Trump și Biden, aproape la egalitate
Întrucât ultimele sondaje îi plasează pe Trump și Biden la egalitate, cu 44% și, respectiv, 43% din voturi, posibilitatea ca Donald Trump să revină la Casa Albă în luna ianuarie 2025 nu poate fi ignorată.
Chiar și departe de granița de est a NATO, supraviețuirea și sănătatea Alianței Atlantice nu sunt indiferente Portugaliei. Suntem o țară europeană occidentală, atlantică, vorbitoare de portugheză și susţinătoare a multilateralismului, care are capacitatea de a întreţine relații diplomatice și de prietenie cu aproape toate țările lumii.
De asemenea, facem parte din prima linie a graniței de sud a NATO și a UE, unde am asistat la creșterea unor amenințări și crize diverse, de la incapacitatea de gestionare a mai multor guverne, terorism, impactul asupra securității a dezvoltării economice şi sociale fragile și schimbările climatice, printre alte suferințe, riscuri și amenințări.
Ce ar putea face Portugalia dacă o nouă administrație Trump ar pune sub semnul întrebării NATO și relația transatlantică? Desigur, nu se așteaptă și nici nu se susține că vom prelua conducerea în vreun proces de redefinire a relațiilor dintre Aliați sau că am fi responsabili pentru o nouă politică pentru Atlantic.
Cum vor fi relațiile NATO-UE
În cazul în care relațiile dintre Aliați devin mai complexe și mai dificile, ar fi util sau chiar necesar să identificăm un mecanism mai discret și mai puțin încărcat politic pentru a menține un dialog constructiv între toți. Acest mecanism ar putea fi Centrul Atlantic.
Înființat de Portugalia în 2021 și cu sediul pe Insula Terceira, Centrul Atlantic contribuie la dialogul politic, la cercetarea științifică și formarea în domeniul apărării în rândul a 21 din cele 66 de țări care alcătuiesc bazinul Atlanticului de Nord și de Sud.
Portugalia, cu limitele și slăbiciunile sale, nu are nici capacitatea și nici dorința de a impune nimic nimănui. Dar acesta va fi, dacă este folosit bine, cel mai important activ diplomatic al nostru: de a fi un negociator onest, care știe că cel mai bun rezultat pentru toată lumea este acela în care toate părțile cedează puțin, într-o soluție care să permită să mergem înainte împreună. În [Insulele] Azore ar putea exista, dacă va fi nevoie, un mecanism pentru a discuta discret despre viitorul NATO.
(Articol de Bernardo Ivo Cruz, profesor invitatla Institutul de Studii Politice - Universitatea Catolică Portugheză, Diario de Noticio; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)