Prinsă într-o criză a datoriei publice şi blocată într-un impas politic după respingerea bugetului de austeritate şi demisia premierului, Portugalia ar putea primi susţinere financiară de la fosta sa colonie, Brazilia, aflată de mai mulţi ani într-o perioadă de avânt economic. Concret, Brazilia ar putea să cumpere o parte din datoria suverană portugheză pentru a ajuta economia portugheză şi ţara să se finanţeze, a declarat preşedintele brazilian Dilma Rousseff azi, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Suntem pe cale să studiem cea mai bună manieră de a participa la relansarea economică portugheză. Echipele noastre au un dialog permanent şi fluid pe această temă. Una dintre posibilităţi este de a cumpăra o parte din datoria suverană portugheză”, a răspuns şefa statului brazilian într-un interviu acordat cotidianului portughez Diario Economico.
„Studiem şi alte alternative, precum achiziţionarea anticipată a unor titluri braziliene aflate actualmente în mâinile guvernului portughez”, a adăugat ea. Preşedintele brazilian se află actualmente la Coimbra, în Portugalia, unde a asistat la o ceremonie de omagiere a predecesorului său Luiz Inacio Lula da Silva la universitatea din localitate.
Portugalia are mare nevoie de susţinere financiară, în condiţiile în care costurile creditării au crescut semnificativ, pe fondul crizei politice. Ieri, agenţia S&P a retrogradat ratingurile suverane ale Portugaliei de la BBB minus /A-3 de la BBB/A-2, cu perspectivă negativă. Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când S&P decide să coboare ratingul Portugaliei.
Analiştii europeni au speculat că Lisabona va fi nevoită în cele din urmă să apeleze la ajutorul financiar al UE şi FMI, o variantă pe care premierul demisionar, Jose Socrates, a subliniat că încearcă să o evite. Ieri, fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula a îndemnat Portugalia să nu apeleze la ajutorul FMI. „De fiecare dată când FMI a încercat să ajute ţările cu datorii a creat mai multe probleme decât soluţii”, a spus fostul şef al statului brazilian.
Brazilia şi-a obţinut independenţa faţă de fosta putere colonială, Portugalia, în 1822. Cele două ţări menţin strânse legături economice şi politice. Potrivit datelor FMI, notează The Guardian, economia Braziliei este de aproape zece ori mai mare decât cea portugheză.