Principele Radu al României, într-un dialog cu Nicolae Drăgușin, a apreciat că destinul istoric al fiecărei generații din familia Regală a fost scris mai întâi de contextul istoric și mai apoi de conturul personalității membrilor acesteia. Principele a creionat portretul generației a cincea de la Casa Regală, în comparație cu precedentele generații regale, în cartea „Atfel. Legământul noii generații regale (2009)”.
Principele Radu a declarat atunci că o caracteristică, poate, cea mai proeminentă a actualei generații regale, este aceea că în țările din Europa unde democrația și libertățile au triumfat rolul politic îl au exclusiv Parlamentul și Guvernul. „Generația noastră este una complet depolitizată, cu singura excepție (care confirmă regula) a regelui Simeon al Bulgariei”, a subliniat Principele Radu.
Potrivit acestuia, portretul generației a cincea de la Casa Regală, în dinamica fără precedent a globalizării, comunicării și informației, este definit și prin prezența mai intensă a Familiei Regale în lume decât a generațiilor trecute. „Există o prezență mediatică mai amplă a acestei generații. Scriem și publicăm volume, participăm la realizarea de filme sau dialoguri televizate, semnăm articole” a punctat Principele Radu, conform sursei precizate.
În fine, generația Majestății Sale Margareta este prima care a urmat studii universitare. „Începând de la generația ei (Principesa Margareta - n.r.) și a principelui Charles, membrii familiei regale sunt licențiați în științe politice, sociale, militare, economice. Pâna la ei nu exista modelul cultural și intelectual al diplomelor universitare. Nici Reginele Victoria și Maria, nici Regale Carol sau, mai târziu, Carol al II-lea nu au fost absolvenți de universități. Ei urmau cursuri private, iar apoi bărbații făceau școli militare”, a afirmat Principele.
Pe 30 decembrie 1997, la București, Majestatea Sa Regele Mihai I a citit declarația prin care încredița succesiunea la Tron Principesei Margareta, cea dintâi născută. Acest lucru a fost consfințit prin două documente, unul semnat în ianuarie 2005 și, mai important decât toate, Normele fundamentale ale Familiei Regale, semnate la Palatul Săvârșin la 30 decembrie 2007.
Principesa Margareta, după moartea Regelui Mihai, a ales să nu folosească titlul de Regină. Fiica cea mare a Regelui Mihai va fi Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei.
Acesta este un titlu pe care chiar regele Mihai i l-a oferit personal și atâta timp cât coroana va fi în exil și România va rămâne republică, Majestatea Sa Margareta a decis să poarte acest titlu.