Ora de cultură predată de Sever Voinescu a fost un succes total în rândul publicului de toate vârstele.
Conferința „Melancoliile domnului Caragiale” susținută de Sever Voinescu, joi, 13 noiembrie la Galeria Romană a surprins audiența prin informații greu accesibile publicului larg despre viața celui mai important dramaturg român. În doar o oră, am avut ocazia să aflăm viața unui geniu, dincolo de opera pe care a scris-o.
Cinci informații surprinzătoare
1. Piesele sale au fost prost primite de Academia Română și presa vremii. În anul 1885, „D’ale Carnavalului” nu s-a bucurat de succes, iar istoria s-a repetat și cu „O noapte furtunoasă”, spectacol huiduit chiar la premieră.
2. A fost directorul Teatrului Național din București în anul 1888. Numirea a stârnit controverse. Trei dintre cei mai importanți actori ai teatrului au plecat odată cu venirea lui la conducere.
3. În anul 1901 a fost acuzat de plagiat pentru „Năpasta”, ceea ce l-a determinat să se retragă în Germania.
4. Deși se bucura de apreciere în întreaga Europă, la stabilirea sa în Berlin, Caragiale nu a interacționat cu elita culturală a locului.
5. În 1908 a participat în campania electorală a Conservatorilor, datorită prieteniei cu Take Ionescu, dar se spune că în suflet era apolitic. Surprinzătoare a fost prezența unui număr mare de tineri care au ales să își petreacă seara într-o atmosferă culturală desăvârșită. Aceștia nu s-au sfiit să își noteze cele mai importante idei.
„Alchimii afective”
Reprezentanții Galeriei Romane îi invită pe toți pasionații de artă, pe 20 noiembrie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției „Alchimii afective” al pictoriței Doina Botez, artist plastic plecat din România acum 25 de ani.