„Statul ucrainean va recupera controlul asupra teritoriului temporar ocupat. Nu voi spune astăzi că se va întâmpla rapid şi uşor. Dar aceasta se va întâmpla neapărat, împreună vom construi o Crimee nouă, în care vor fi asigurate drepturile şi interesele întregii populaţii a peninsulei şi ale tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică, limbă sau sau religie”, se menţionează în textul citat Ukrinform, potrivit Agerpres.

Ucraina nu va renunţa niciodată la drepturile suverane asupra Crimeii şi va apăra prin toate mijloacele de care dispune drepturile persoanelor care trăiesc acolo”, mai subliniază preşedintele Petro Poroşenko, amintind că, în urmă cu un an, a avut loc aşa-numitul referendum din Crimeea, 'organizat simultan cu o invazie de amploare a militarilor ruşi pe pământul Crimeii'.

Referendumul „nu a fost decât o farsă concepută pentru a acoperi agresiunea pe faţă a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Poroşenko.

„Va veni timpul când cei care au comis şi vor comite crime împotriva statului ucrainean şi împotriva drepturilor omului în Crimeea vor compărea în faţa instanţelor internaţionale şi a instanţelor din Ucraina”, a avertizat preşedintele Poroşenko.

Kievul nu recunoaşte rezultatele acestui act josnic, realizat în pofida dreptului internaţional, a reiterat şeful statului ucrainean, referindu-se la aşa-numitul referendum desfăşurat la 16 martie 2014, la care majoritatea participanţilor au votat pentru separarea de Ucraina şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă.

Pe această cale, Poroşenko a trimis un avertisment regimului instalat de Moscova în Crimeea, care a început să 'naţionalizeze' proprietatea cetăţenilor ucraineni, întreprinderi, clădiri oficiale şi extrag în mod ilegal hidrocarburi din platoul continental al Ucrainei, în pofida legislaţiei internaţionale.