Poroșenko a făcut anunțul demisiei șefului Serviciilor de Informații Externe al Ucrainei, Serhi Semochlo, în fața Stadionului Olimpic din Kiev, în timp ce vorbea în fața jurnaliștilor și susținătorilor, informează unian.info.

După cum UNIAN a raportat anterior, jurnaliștii de investigații au descoperit fapte care ar putea demonstra legăturile lui Semochko cu Rusia prin intermediul unor membrii din familia sa, și „statul agresor ar fi putut plăti acest oficial în schimbul unor informații”.

Jurnaliștii de la Nashi Groshi au găsit dovezi că Semochko deține proprietăți imobiliare în valoare de peste 200 de milioane de dolari (7.4 milioane dolari SUA), în timp ce membrii familiei sale, respectiv soția sa și fiica ei, au cetățenia rusă și defăsoră afacere în Crimeea. 

Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a deschis o cauză penală în temeiul articolului 368-2 partea 3 (îmbogățirea ilegală) din Codul penal al Ucrainei.

La 16 decembrie 2018, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că va decide demiterea lui Semochko după ce departamentul de contrainformații al Serviciului de Securitate al SBU al Ucrainei a finalizat ancheta.

La 24 ianuarie 2019, șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Yehor Bozhok, a declarat pentru o mass-media din Ucraina că lui Semochko i sa refuzat accesul la secrete de stat. 

În data de 14 martie Poroșenko l-a demis pe Bozhok din postul pe care îl deține din septembrie 2017. 

 

 

Te-ar putea interesa și: