Evenimentul Zilei > International > Poroşenko: 2.475 de militari au fost retraşi de la Debalţeve. Secretarul general NATO somează Rusia să faciliteze respectarea Acordului de la Minsk
Poroşenko: 2.475 de militari au fost retraşi de la Debalţeve. Secretarul general NATO somează Rusia să faciliteze respectarea Acordului de la Minsk

Poroşenko: 2.475 de militari au fost retraşi de la Debalţeve. Secretarul general NATO somează Rusia să faciliteze respectarea Acordului de la Minsk

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat miercuri seara, la Kiev, că 2.475 de membri ai forţelor armate ucrainene au fost retraşi de la Debalţeve, în estul ţării, relatează Interfax.

"Până în prezent, 2.475 de membri ai forţelor armate (ucrainene) au fost retraşi de la Debalţeve. Dintre ei, 2.132 fac parte din cadrul armatei, 158 din Garda Naţională, iar restul din Ministerul de Interne", a anunţat Poroşenko în timpul unei reuniuni a Consiliului Naţional de Securitate.

"Aproape 200 de echipamente militare au fost evacuate din zona (localităţii) Debalţeve", a adăugat el.

Anterior, un lider al autoproclamatei republici populare din Doneţk a apreciat că "aproximativ 3.000" de militari ucraineni sunt prezenţi la Debalţeve, relatează Mediafax.

Comandantul unei unităţi paramilitare proguvernamentale, Semen Semencenko, a anunţat miercuri dimineaţă pe pagina sa de Facebook că militarii ucraineni părăsesc oraşul strategic Debalţeve în mod "planificat şi organizat".

Luptele au continuat în acest oraş în pofida acordului de încetare a focului de la Minsk, care a intrat în vigoare duminică.

Forţele separatiste susţin că au preluat controlul asupra oraşului şi le-au oferit trupelor ucrainene şansa de a se preda şi de a depune armele, o afirmaţie negată de Kiev. Guvernul a recunoscut însă că mai mulţi militari au fost luaţi prizonieri, dar nu a precizat care este numărul lor exact.

Pe de altp parte, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să înceteze susţinerea acordată insurgenţilor ucraineni, să retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să faciliteze respectarea Acordului de la Minsk, conform International Business Times.

"Sunt profund îngrijorat privind deteriorarea situaţiei la Debalţeve. Refuzul separatiştilor de a respecta armistiţiul ameninţă Acordul de la Minsk", a spus Stoltenberg, notând că forţele ruse continuă să fie active în Ucraina Acordul de la Minsk,

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: