Porcul de Craciun al romanilor nu se teme de legile Uniunii Europene
- Adam Popescu
- 16 noiembrie 2007, 18:27
Ar fi doua motive pentru care taranii romani risca sa-si petreaca primul lor Craciun nelinistit de dupa integrarea in UE.
Primul este amenintarea UE privind blocarea platilor in agricultura daca Romania nu rezolva problema controalelor anti-frauda. A doua si cea mai mare problema este insa modul in care vor fi sacrificati porcii.
Uneori e mai bine sa nu te supui in totalitate rigorilor impuse de reglementarile UE, arata "The Economist" intr-un amplu comentariu intitulat ""O dizertatie asupra porcului romanesc".
Daca banii de la UE sunt un motiv de neliniste, "problema porcului" este de-a dreptul exploziva, noteaza "The Economist". Apar din ce in ce mai multe zvonuri potrivit carora normele UE privind protectia animalelor ii vor impiedica pe taranii romani sa-si mai injunghie porcii in batatura, de Ignat. Aceasta traditie a supravietuit pana si anilor intunecati ai comunismului.
O data cu apropierea primului Euro-Craciun, oficialii romani isi exprima tot mai des speranta ca temutele norme de la Bruxelles nu vor fi aplicate. Ei chiar au avertizat Comisia ca o interventie in obiceiurile Craciunului ar fi cea mai rapida modalitate de a invenina atitudinea romanilor fata de UE.
Se pare ca mesajul a fost auzit. Exista deja semne care arata ca Bruxelles-ul va inchide ochii la incalcarea masiva a normelor, de sarbatori. Dupa cum spunea un oficial al UE, "cu greu se poate imagina adoptarea unor masuri punitive impotriva acestei traditii a taranilor romani". Sunt atatea probleme care sunt mult mai presante, prima fiind controlul platilor in agricultura, a adaugat acesta.
Cu porcul la impuscat
Subiectul porcului de Craciun e simplu. O data cu integrarea, Romania trebuie sa respecte o directiva a UE care permite sacrificarea porcilor, caprelor si oilor numai daca animalele sunt anesteziate cu un dispozitiv special inainte de a fi injunghiate. Asta nu se va intampla in prea multe curti de tarani. In Romania exista circa 4,5 milioane de ferme si gospodarii. In mod uimitor, aceasta tara cu 22 de milione de locuitori detine aproape o treime din totalul fermelor din UE, remarca "The Economist". Multe sunt mici gospodarii de subzistenta, care au una sau doua vaci, plus cai pentru arat si pentru transport.
O data cu extinderea, UE trebuie sa-si aplice normele in situatii imposibil de imaginat in momentul redactarii lor. Majoritatea occidentalilor bogati nu au avut de-a face niciodata cu un porc. Dar sefii autoritatii veterinare romane se asteapta sa fie sacrificati circa 1,5 milioane de porci in gospodariile proprii, cu ocazia Craciunului. Teoretic, anestezierea porcilor este obligatorie. Practic insa, autoritatile romane de-abia acum au inceput sa-si puna problema aplicarii acestei reguli.
Sutn indoieli mari privind metodele folosite in abatoare, care implica electrosocurile puternice. Folosirea electrozilor intr-o curte acoperita cu zapada nu e cea mai indicata solutie, explica un oficial. Tema favorita de cercetare este acum pistolul pneumatic de anestezie.
Traditia nu-i totuna cu religia
In timpul negocierilor de anul trecut de la Bruxelles, romanii au intrebat daca sacrificarea porcilor de Craciun ar putea face exceptie de la regula, dand ca exemplu sacrificarea practicata de musulmani si de evrei. Comisia a spus nu. Directiva ofera o exceptie numai pentru “ritualurile religioase”, iar practicile romanesti sunt considerate traditionale, nu rituale.
Oficialii de la Bucuresti argumenteaza ca porcii pentru Craciun sunt sacrificati de sarbatoarea sfantului Ignat, pe 20 decembrie. Ei pot fi stropiti cu apa sfintita. Adultii care asista la sacrificare postesc, in mod traditional, si nu mananca produsele de porc specifice sarbatorilor (piftie, sarmale cu mamaliga, carnati, etc), pana la Ajunul Craciunului.
Unele scoli din sate le dau copiilor o zi libera pentru sacrificarea porcului, iar copiii primesc bucati de sorici ca sa se inveseleasca. “Copiii plang dupa porc, pentru ca a fost prietenul lor tot anul”, recunoaste Niculae Lazar, un medic veterinar al autoritatii sanitare. Dar porcii din gospodarii duc o viata mai buna decat animalele din complexele industriale, adauga el.
De-a lungul timpului, tendinta va fi evident catre modernizarea acestei practici. Orasenii care-si viziteaza astazi bunicii la tara sunt mai reticenti decat verisorii lor din provincie si se tem mai tare de infectarea cu trichineloza. Insa acest lucru va dura ceva timp.
“Incercam sa gasim un echilibru intre traditiile si obligatiile noastre europene", explica Radu Roatis, vicepresedinte al autoritatii veterinare romane.