România a pierdut deja peste 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011 până în prezent. Autoritățile au declarat că există foarte mulți factori pentru această situație. La ultimul recensământ , România avea o populaţie de peste 20,1 milioane de locuitori.
Ultimul recensământ a fost în 2011, iar România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori. În 2021, situația a devenit tragică,conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori. În 1992, țara noastră avea 22,8 milioane de locuitori.
„Dacă ne uităm la dinamica populaţiei rezidente, observăm o scădere foarte accentuată a populaţiei între cele două recensăminte: de la ultimul recensământ până în prezent avem o pierdere de cel puţin 1,1 milioane de persoane la nivelul populaţiei rezidente“, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Un nou recensământ se va face în 2022. Specialiștii vor vedea exact care este numărul locuitorilor și al locuințelor. INS va începe o verificare de probă în acest an.
Cu câți locuitori a rămas România?
„Pe 14 martie, va începe recensământul în România. Cu acest prilej...am lansat campania noastră de informare și susținere cu sloganul „Trăim aici, deci trăim” care este o parte profesională coordonată de Asociația de Analiză Politică Publică. RMDSZ consideră recensământul că fiind cea mai mare provocare a anului 2022, deoarece acesta este cel mai mare eveniment statistic: cunoscând rezultatele, puteți evalua schimbările sociale din ultimii zece ani.
În ceea ce privește actul pragmatic: pe baza rezultatelor recensământului, subvențiile între așezări și județe vor fi repartizate între așezări, precum și modificările cu locuințe, familie, educație, sănătate, decizii de angajare legat de unitate, situație socială.Actul simbolic, iar la noi acesta este cel mai important lucru este câți maghiari trăiesc în România. În cazul nostru, recensământul va avea succes atunci când comunitatea maghiară vă fi numărată corect și eficient.
Prin urmare, încurajăm pe toată lumea să participe la împlinirea de sine menită a fi inovată, întreprinzându-și cu mândrie identitatea etnică, lingvistică și religioasă”, a transmis Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Miza recensământului, printre altele, o reprezintă fondurile acordate de Uniunea Europeană, numărul locuitorilor fiind foarte important. România are doar 33 de europarlamentari, doi fiind de la UDMR, foarte puțin față de alte țări. Kelemen Hunor a declarat că și numărul maghiarilor va scădea sub un milion, potrivit dcnews.ro