Populaţia Pământului a ajuns la punctul critic

Populaţia mondială a atins deja pragul maxim pe care planeta îl poate susţine în raport cu resursele disponibile în prezent, a avertizat un consilier influent al administraţiei Obama.

Nina Fedoroff, consilier pe probleme de ştiinţă şi tehnologie al secretarului de Stat, Hillary Clinton, a declarat pentru BBC că populaţia umană a depăşit deja „limitele sustenabilităţii” Pământului.

„Trebuie să reducem în continuare rata de creştere a populaţiei globale, planeta nu mai poate susţine atât de mulţi oameni”, a subliniat ea, adăugând că oamenii trebuie să gestioneze mai bine „spaţiile sălbatice” şi resursele de apă. „Avem şase miliarde şi jumătate de oameni pe această planetă şi ne apropiem repede de şapte miliarde. Vom avea nevoie de multă ingeniozitate pentru a folosi resursele de apă şi a cultiva recolte”, a mai spus Fedoroff. Potrivit acesteia, pe lângă o mai bună gestionare a resurselor naturale, oamenii trebuie să accepte şi alimentele modificate genetic.

„Acceptăm aceeaşi tehnologie în medicină, dar când vine vorba de hrană vrem să ne întoarcem în secolul al XIX-lea”, a sintetizat consilierul lui Hillary reticenţa oamenilor faţă de alimentele modificate genetic.

Nina Fedoroff, autoarea unei cărţi despre acest tip de alimente, publicată în 2004, consideră că astfel de critici nu îşi au locul în timpurile contemporane. Consilierul secretarului american de Stat a admis că Statele Unite vor accepta, în cele din urmă, limitarea emisiilor de carbon, o condiţie respinsă până în prezent, spre iritarea comunităţii inter naţio nale. Vom fi nouă miliarde în 2040 Potrivit Biroului american pentru recensământ, populaţia mondială creşte în fiecare zi cu 218.030 de persoane, urmând să atingă nouă miliarde peste 31 de ani. China şi India ocupă în continuare primele două locuri în clasamentul ţărilor cu cea mai mare populaţie, de 1,3 şi, respectiv, 1,1 miliarde de locuitori. Statele Unite, Indonezia şi Brazilia se clasează pe următoarele trei locuri, cu 306.000.000, 230.000.000 şi, respectiv, 191.000.000 de locuitori.