În timpul unui exerciţiu militar efectuat la finalul anului trecut o rachetă cu propulsie nucleară a fost pierdută în Marea Barents situată la nord de Norvegia şi Rusia. Eșecul a fost consemnat într-un raport al serviciilor secrete americane.
Acum, aceştia caută metode pentru a reuşit recuperarea acesteia, iar în luna noiembrie vor fi trimise trei nave, una dotată cu echipament special pentru a se putea gestiona materialul radioactiv din compoziţia rachetei. Misiunea de recuperare nu are însă un calendar exact, conform b1.ro
Raportul citat nu face referire însă şi dacă această rachetă pierdută de ruşi prezintă riscuri pentru sănătatea populaţiei sau a mediului din cauza prezenţei reactorului nuclear, dar specialiştii susţin că îngrijorări există.
„Este de la sine înţeles că dacă lansezi o rachetă cu motor nuclear sau sursă de energie nucleară, acel material nuclear va ajunge acolo unde va ajunge şi racheta“, a afirmat Hans Kristensen, director al Proiectului de informaţii nucleare din cadrul Federaţiei americane a oamenilor de ştiinţă.
„Dacă racheta a fost pierdută în mare şi poate fi recuperată în totalitate, atunci, teoretic, s-ar putea să nu existe poluare“, a mai spus Hans Kristensen, subliniind însă că are îndoieli că acest lucru ar fi posibil, dat fiind impactul puternic al prăbuşirii unei astfel de rachete.
Potrivit unor surse citate de CNBC, Rusia ar fi testat patru rachete în perioada noiembrie-februarie, dar toate aceste teste au eşuat.