Popularitatea lui Macron scade la cote dramatice pentru președintele Franței. Nivelul este alarmant

Sursa foto: EPA/CHRISTOPHE SIMON

Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron a atins cel mai scăzut nivel, 26%, după promulgarea reformei pensionării, conform unui sondaj realizat de BVA pentru RTL. În plus, un sfert dintre francezi se declară resemnați.

Potrivit sondajului realizat de BVA pentru RTL, preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut două puncte procentuale în cota sa de popularitate de la sfârşitul lui martie şi a revenit la nivelul atins la începutul crizei "vestelor galbene" din octombrie 2018.

Macron își pierde popularitatea după reforma pensiilor

În acelaşi sondaj, premierul francez Elisabeth Borne a pierdut un punct procentual, iar 27% dintre cei chestionaţi au declarat că au o părere bună despre acţiunile sale - cel mai slab rezultat al său de la instalarea la Matignon, în mai 2022.

După validarea reformei pensiilor de către Consiliul Constituţional şi promulgarea ei imediată de către Emmanuel Macron, un sondaj realizat arată că 45% dintre persoanele intervievate se declară furioase. Mai mult, acest procent a scăzut cu trei puncte procentuale față de o săptămână în urmă. În același timp, sentimentul de resemnare a crescut cu opt puncte procentuale, atingând cel mai înalt nivel vreodată, adică 24%.

Creşte şi proporţia francezilor care vor ca mobilizarea socială să continue, cu trei puncte procentuale, la 63%. Aproape trei sferturi dintre francezi (74%) consideră că Macron „a greşit promulgând legea rapid”, de teamă ca această decizie „să nu aţâţe furia socială”.

Se înregistrează o mare doză de scepticism față de obiectivele stabilite de Emmanuel Macron în alocuțiunea sa televizată de luni seară. Sondajul indică că 69% dintre respondenți consideră că șeful statului nu a răspuns așteptărilor, 73% nu cred că obiectivele sunt realiste, iar 74% nu cred că vor putea relansa mandatul lui Macron.

Sondaj a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.002 persoane cu vârsta peste 18 ani, între 18 și 19 aprilie, prin metoda cotelor, cu o marjă de eroare între plus sau minus 1,4 și 3,1 puncte procentuale, potrivit News.ro.

Francezii resping noile schimbări din reforma pensiilor

Aproximativ 70% dintre francezi resping schimbările aduse prin reforma pensiilor. Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta și diverse categorii profesionale au intrat în grevă.

Printre cele mai contestate puncte se numără creșterea vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, care se va face treptat până în 2030, și a perioadei de cotizare pentru a avea acces la pensia integrală, care va crește de la 42 la 43 de ani începând din 2027.