Ponta, la Tribunalul Gorj! Este martor într-un dosar de mărturie mincinoasă

Ponta, la Tribunalul Gorj! Este martor într-un dosar de mărturie mincinoasă

Fostul premier a făcut o vizită în calitate de martor, miercuri, la Tribunalul Gorj, pentru a da declaraţii în procesul lui Dănuţ Filipescu, în baza căreia a fost achitat fostul deputat Mugurel Surupăceanu.

În prealabil, Ponta fusese audiat la DNA Craiova, tot în calitate de martor, fără însă a i se comunica speța anchetată, potrivit declarațiilor sale.

În același dosar a fost citat, tot în calitate de martor, și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dar acesta nu s-a prezentat la termenul de miercuri.

Victor Ponta a declarat în fața judecătorului de caz că nu își mai aduce aminte dacă a purtat convorbiri telefonice în anul 2007 cu numărul indicat, chiar dacă apar pe listing-ul telefonului mobil, menționând că în perioada respectivă era deputat de Gorj și vorbea cu foarte multe persoane, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, acesta a adăugat că, uneori, îi ruga pe consilierii săi parlamentari să ia legătura cu colegii săi din Gorj, subliniind astfel că telefonul mobil nu se afla mereu în posesia sa.

"Telefonul meu îl știe aproape jumătate din România. Doamna judecător m-a întrebat dacă numărul respectiv e al meu și dacă în 2007 m-a sunat nu știu cine. Nu îmi aduc aminte. Pe Mugurel Surupăceanu îl cunosc foarte bine, după audierea de la DNA nu am mai păstrat legătura pentru a nu fi acuzat de influențarea martorului. Nu mi s-a spus speța, despre ce e vorba atunci când am fost audiat inițial la DNA. Nu îmi aduc aminte de cel trimis în judecată. (...) Nu știu cine a fost monitorizat, eu mi-am dorit să fiu monitorizat ca să se vadă că nu fac nimic rău", a spus Victor Ponta la ieșirea din sala de judecată.

Conform unui comunicat de presă al DNA din 2016, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Dănuț Filipescu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă, în formă continuată (3 acte materiale) și favorizarea făptuitorului, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Dănuț Filipescu a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare.

În aceste împrejurări, inculpatul Dănuț Filipescu, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă. În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Dănuț Filipescu a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei, se menționează în comunicatul de presă.

Procurorii susțin că, prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată.