"Vă felicit pentru rezultatele din 2014. În primul rând pentru că România este o ţară sigură. Pentru mine, nu doar ca prim-ministru, dar şi ca cetăţean al acestei ţări, siguranţa este de departe o prioritate şi lucrul cel mai important. Vreau să ştiu că pot să trimit copiii în siguranţă la şcoală, că părinţii noştri pot să fie siguri pe stradă, că noi suntem siguri în locuinţe, în locuri publice. Şi asta este principala dumneavoastră sarcină. V-aţi îndeplinit-o în 2014 foarte bine şi vă mulţumesc pentru asta", a spus Ponta, citat de Agerpres. 
 
Ponta a cerut structurilor MAI să-şi concentreze activitatea pe prevenirea şi combaterea infracţiunilor, în special a celor cu violenţă. 
 
"Nu ratez însă nicio ocazie atunci când particip la diverse evenimente, bilanţuri ale structurilor din cadrul MAI, să vă cer şi să vă rog să vă folosiţi toate puterile şi eforturile în special în combaterea infracţiunilor de violenţă. Omorul, violul, tâlhăria, lovirile de orice fel, să ştiţi, deşi nu le vedeţi la ştiri, deşi nu sunt mediatizate, sunt cele care sperie într-adevăr un cetăţean obişnuit. Şi aici rolul dumneavoastră, mai mult decât al unui procuror, al justiţiei, este cel mai important. Şi nu obosesc să vă cer, de fiecare dată, să luaţi măsuri eficiente pentru ca aceste lucruri să fie prevenite, în primul rând. Mă refer în special la violenţa în şcoli, la violenţa în locurile publice, să fie prevenite. Şi atunci când se întâmplă, pentru că inevitabil se întâmplă, ca în orice ţară, să depuneţi toate eforturile pentru ca sancţiunile să fie imediate şi extrem de dure. Din acest punct de vedere, repet, 2014, aşa cum a fost prezentat şi în bilanţul dumneavoastră, este un an care arată o direcţie pozitivă. Însă, ştiţi foarte bine că în fiecare zi din an, 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, vă veţi confrunta cu aceste fenomene şi mă aştept de la dumneavoastră să răspundeţi aşteptărilor societăţii", a spus Ponta. 
 
El a dat totodată asigurări că în calitatea sa de premier, dar şi ca ministru de Finanţe interimar, sprijinul la nivel guvernamental va continua în ceea ce priveşte salarizarea şi dotările structurilor MAI. 
 
La bilanţul MAI au mai fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Mircea Duşa, cel al Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, directorul SRI, Eduard Hellvig, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef-adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu
 
Bilanţul MAI a fost prezentat de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea