Evenimentul Zilei > Politica > Ponta, încă un atac la Guvern. „Țin banii pentru campania electorală”
Ponta, încă un atac la Guvern. „Țin banii pentru campania electorală”

Ponta, încă un atac la Guvern. „Țin banii pentru campania electorală”

Președintele PRO România, Victor Ponta, acuză PNL că nu vrea să dea alocațiile dublate pentru copii, susținând că liberalii „țin banii pentru campania electorală”.

„Spun în fiecare zi că nu îi lasă Parlamentul să facă treaba (cum spunea Băsescu la Primărie că nu îl lasă Consiliul)- în cazul alocațiilor pentru copii nu îi lasă Parlamentul? Să facă ce trebuie pentru Sănătate, Educație, Infrastructură, Fonduri Europene , Mediu, Cultură …. nu îi lasă Parlamentul? Eu nu cunosc niciun exemplu de acest fel – pot să ne dea ei unul?”, a scris Ponta pe Facebook.

În cele din urmă, Ponta s-a întrebat retoric dacă după alegerile anticipate, PNL va găsi „brusc banii” pentru alocații, salarii, pensii, autostrăzi, spitale sau măsuri de combatere a poluării. „Eu cred că NU. Și mai cred că nu îi interesează altceva decât să căștige alegerile și să își vadă de treburile lor personale”, a conchis fostul premier.

Acuzațiile vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii, votată la finalul anului trecut în Parlament. Administraţia Prezidențială a anunțat într-un comunicat de presă că șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind dublarea alocațiilor de stat pentru copii, inițiat de Guvernul precedent, condus de Viorica Dăncilă. Legea votată prevede că alocaţia de stat va fi de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani; 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Votul din Parlament a stârnit nemulțumirea liberalilor care au arătat că măsura este imposibil de implementat în acest moment, din cauza situației bugetare.

În urmă cu câteva zile, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea, fără să o transmită Parlamentului pentru a fi reanalizată și fără a o contesta la Curtea Constituțională, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare.

„Cel mai probabil soluția este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până vom avea posibilitatea să asigurăm resursele financiare în buget, care se poate face doar la rectificare, care se poate face după iulie”, a declarat Ludovic Orban, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis de la Cotronceni de la finalul săptămânii trecute.