Întrebat pe tema numărului migranţilor care ar putea ajunge în România, Victor Ponta a răspuns: "Discuţia despre migranţi nu este doar o discuţie tehnică. Eu spun un lucru: da, România trebuie să îşi asume toate obligaţiile pe care le are Europa dacă are şi toate drepturile pe care le are Europa. Cei care ne-au tot ţinut la uşa Schengen pe tot felul de pretexte politice cred că acum îşi dau seama ce greşeală au făcut … că bulgarii şi românii dacă nu au fost buni de Schengen ce să ne ceară acum? Cred că e un moment în care putem să discutăm şi ipocrizia să rămână de o parte".

Anterior, într-un discursul rostit de la tribuna Parlamentului, Victor Ponta a spus că reprezentanţii României vor ridica din nou la Consiliul JAI problema aderării la spaţiul Schengen.

"În octombrie, la Consiliul JAI vom întreba încă o dată, prieteneşte, cu tot respectul de ce România şi Bulgaria nu sunt nici măcar cu frontierele aeriene în zona Schengen, un lucru care trebuia făcut de mult şi care poate acum este momentul cel mai propice", a spus premierul.