„Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat – când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!”, a scris, vineri seară, Ponta pe Facebook.

Fostul premier respinge declarațiile lui Tudose potrivit cărora statul este cel mai bun administrator, spunând că „statul nu este un mai bun administrator in economie decat privatul” şi că „această discuţie s-a încheiat in 1989 cand economia privată a Vestului a câştigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS şi a ţărilor foste comuniste”.

Victor Ponta susține că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament „de 10 ori mai mare” decat Pilonul ll administrat privat, aşa cum spus Mihai Tudose.

„Asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!”, consideră deputatul PSD, argumentând că la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru că „tot ce se încasează se plăteşte mai departe , plus 15 miliarde completare”, în timp ce „la Pilonul ll, unde toţi cotizanţii sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic – că nu au vârsta de pensie”.

„Banii lor se adună şi sunt investiţi (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului României ) ca să fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!”, explică Ponta, sugerându-i premierului ca, dacă vrea randament la Pilonul l de pensii, să taie pensiile publice cu 35%.

Ponta mai precizează că modificarea contribuţiei la Pilonul ll  nu va face „pensiile mai mari” – ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de anişi care cotizează şi la Pilonul l şi la Pilonul ll, „ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani”.

Fostul prim-ministru trage și un semnat de alarmă cu privire la drumul pe care se îndreaptă România din punct de vedere economic.

„Ne îndreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost şi in Guvernarea „Năstase” şi în Guvernarea „Ponta” un model eficient de măsuri economice liberale şi măsuri sociale moderne impune acum, sub influenţa lui Dragnea, politici socialiste şi populiste desuete care duc direct la dezastru şi suferinţă tocmai pentru cei care ne votează în mod tradiţional!”.

Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul are în vedere mărirea sumelor care se varsă la Pilonul I de pensii, pentru că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decît al celui de la Pilonul I. Șeful Executivului a negat micșorarea sumelor care se varsă în Pilonul II de pensii. El a spus că dacă acest lucru se dovedește a fi oportun, în urma unor analize, atunci sumele care se virează la Pilonul I vor fi mai mari decît cele care intră la Pilonul II.