Ponta, atac la Iohannis și Guvern, după eșecul Finanțelor de a suprataxa OMV. Previziuni sumbre pentru 2023

Ponta, atac la Iohannis și Guvern, după eșecul Finanțelor de a suprataxa OMV. Previziuni sumbre pentru 2023 Victor Ponta îl critică pe Klaus Iohannis după discursul de pe 1 Decembrie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Victor Ponta a lansat un nou atac la adresa președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului, după ce OMV a anunțat că nu va plăti, în România, suprataxa pe care Ministerul de Finanțe a încercat s-o impună, folosindu-se de o portiță din legislație.

Victor Ponta acuză Guvernul, în contextul scandalului OMV Petrom, că legislația în ultimul an a fost formată dintr-o multitudine de ordonanțe date peste noapte, care nu au fost discutate, nici explicate, companiilor private cărora li se percep și mai multe taxe.

„Niciodată nu este de vină o companie, întotdeauna Guvernul face legile atât de clar încât nimeni nu le aplică. Problema este ca în 2022 nu s-a discutat cu companiile. Eu discutam și le spuneam că trebuie sa ajute și ele. Dacă legislația în ultimul an a însemnat niște ordonanțe date peste noapte, fără sa se discute cu nimeni, sa nu va mirați că marile companii, care au specialiștii mult mai buni decât guvernul, găsesc și speculează orice greșeală a guvernului.

Guvernul nici nu a discutat sa le explice aceste taxe și nici nu au discutat cum să se introducă aceste taxe, că dacă doar le pui și ei cresc prețul, n-ai făcut nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMV este foarte ancorat în România, dar pană la urma e rolul guvernanților sa explice. OMV este o companie privată care vrea sa facă profit. E treaba mea ca și guvern să pot sa iau atâț de multe taxe și impozite cât pot să conving firmele private că trebuie sa contribuie la efortul comun. Dar dacă tot mărești aparatul de stat, tot angajezi, după care te duci după privați, întâi după aia mici, apoi încerci sa te duci și după ăia mari, dar fără sa te pregătești” a spus Ponta. 

„Eu sper ca domnul Ciolacu să performeze, pentru că altfel ne trezim în 2025 în faliment”

„Iar acum cu cine să vorbești? Domnul Iohannis nu știe economie și nici nu vrea sa invețe, domnul Ciucă e militar, ministrul de Finanțe nu-l interesează, că oricum se pune alt ministru de la PNL… Recunosc că l-am ocolit pe domnul Ciolacu, că pe dânsul îl bat zi de zi la cap să-i spun că dacă nu merge economia, nu merge nimic.

Pentru majorări de pensii și salarii nu exista și o arată cifrele, care nu mint. Dar cel mai rău este ca nu avem niciun plan că sa atragem bani, pe stilul domnului Iohannis, care așteaptă sa ne dea UE și în rest nimic. Alte țări atrag bani în fiecare zi, iar noi ne tot împrumutăm și dăm banii la pensii și salarii, oamenii se duc și cumpără de la supermarket, ăștia sunt bani care ies din țară. Eu nu-mi revin, avem 35 de miliarde de euro deficit comercial. (...)Eu sper ca domnul Ciolacu să performeze, pentru că altfel ne trezim în 2025 în faliment.

Eu cred ca exista doua variante. Cea din 2022 nu a fost bună, e populistă, de unde sa acopere statul ratele oamenilor? Sau poți să fii serios, și nu înțeleg de ce nu sunt, ca nu au opoziție, și să te uiți la cauze: de ce avem inflație, de ce nu producem, de ce avem cele mai mari prețuri la energie? Daca faci totul populist, nu faci decat sa agravezi rana.

Cred ca 2023 va fi mai greu, pentru ca datele se înrăutățesc, arată mult mai rău decât acum un an. Dacă economia merge mai prost, nici oamenilor nu le merge mai bine, chiar dacă ne tot împrumutăm.”, a declarat Victor Ponta, citat de România TV.