Evenimentul Zilei > Politica > ANALIZA EVZ: Cum a încercat Victor Ponta să SPARGĂ PNL.
ANALIZA EVZ: Cum a încercat Victor Ponta să SPARGĂ PNL.

ANALIZA EVZ: Cum a încercat Victor Ponta să SPARGĂ PNL.

Potrivit unor surse EVZ, premierul i-a promis lui Daniel Chiţoiu că va rămâne în Guvern, dacă forţează o decizie în PNL de ieşire de la guvernare. Naşul său, Dan Radu Ruşanu, a fost convins cu scandalul salariilor ASF să facă un joc anti-Antonescu.

Conform surselor EVZ, informaţiile difuzate în ultimele zile de unele canale media, referitoare la scindarea PNL şi şubrezirea poziţiei lui Crin Antonescu în partid, sunt rezultatul unei strategii de intimidare a liderului liberal pusă la cale de liderul PSD Victor Ponta şi apropiaţii săi, pentru a accepta remanierea guvernamentală în termenii săi.
Aceste detalii au fost puse la punct de premier într-o întâlnire care a avut loc săptămâna trecută şi la care au participat Daniel Constantin şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile privind presupusele probleme ale lui Crin Antonescu din PNL au fost apoi diseminate de canalele media apropiate PSD şi PC. Liderul PSD a căutat însă aliaţi şi în PNL şi i-a găsit foarte repede, în persoana fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi a şefului ASF, Dan Radu Ruşanu. Astfel, lui Daniel Chiţoiu i s-a promis că va rămâne în Guvern, dacă reuşeşte să strângă de partea sa câteva organizaţii şi să forţeze o decizie a PNL de a ieşi de la guvernare, fapt care ar fi permis PSD să nu fie perceput ca cel care a pus cruce USL.
De aceea, spun sursele citate, premierul Ponta a refuzat să înregistreze demisia lui Chiţoiu şi să propună un ministru interimar.
Constantin, la un pas de a se înscrie în PSD
În ceea ce-l priveşte pe Dan Radu Ruşanu, potrivit aceloraşi surse, reîncălzirea scandalului cu salariile şi numirile din ASF a fost pusă la cale tot de PSD-işti, pentru a-l avea pe acesta în tabăra anti- Antonescu.
Pe de altă parte, Daniel Constantin, pre şedintele PC a devenit din ce în ce mai apropiat de Ponta. De altfel, chiar şi Antonescu a lansat această ipoteză, luni seara, la B1 TV.
"Daniel Constantin a fost mereu mai mult omul lui Victor Ponta decât al lui Voiculescu", a spus Antonescu. Surse din USL au mai declarat pentru EVZ că nu este exclus ca liderul PC să se înscrie în PSD în următoarele săptămâni.
Pesediştii, în frunte cu Victor Ponta, au încercat să-l intimideze pe Crin Antonescu pentru a accepta remanierea în varianta PSD
Mandatul lui Antonescu în negocierile cu PSD, reconfirmat de PNL
Şedinţa de aseară a conducerii PNL, convocată de preşedintele partidului, Crin Antonescu, a fost o formalitate. Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a confirmat ceea ce liderii liberali au decis în şedinţa informală de duminică seară.
Astfel, Antonescu a primit mandat ca, în negocierile cu PSD, să susţină în continuare nominalizarea prim-vice preşedintelui Klaus Iohannis la conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi pentru po ziţia de vicepremier pe finanţe, a lui Cristian Buşoi (actualul preşedinte al CNAS) la Ministerul Sănătăţii, a lui Eugen Nicolaescu (actualul ministru al Sănătăţii) la Ministerul de Finanţe şi a lui Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei.
Preşedintele PNL a afirmat că USD nu ar trebui să existe şi a reiterat că PNL nu trebuie să accepte apariţia celui de-al patrulea vicepremier. Crin Antonescu a dorit, astfel, să obţină un vot de încredere în BPN al PNL, după ce senatorul Sorin Ilieşiu a vehiculat ideea că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să preia conducerea partidului. Ulterior, a intervenit în această discuţie însuşi Tăriceanu. Potrivit surselor EVZ, Sorin Ilieşiu şi ministrul demisionar de Finanţe, Daniel Chiţoiu, au fost muştruluiţi de Crin Antonescu, în spatele uşilor închise, pentru declaraţiile din ultima perioadă. La închiderea ediţiei, potrivit unor surse liberale, Ilieşiu fusese deja propus Delegaţiei Permanente pentru excludere. În plus, liberalii erau în proces de elaborare a unei rezoluţii privind desfiinţarea alianţei electorale USD, formate din PSD, UNPR şi PC.
Acuzaţii de pactizare cu Băsescu
Sorin Ilieşiu a trimis conducerii PNL o scrisoare deschisă în care-l acuză pe preşedintele PNL că vrea să pactizeze cu Traian Băsescu. "Consider că domnul Crin Antonescu trebuie să facă un pas înapoi inclusiv pentru faptul că o viitoare alianţă politică a Partidului Naţional Liberal cu domnul Traian Băsescu ar însemna trădarea în cel mai înalt grad a votului covârşitor pe care poporul român l-a dat de trei ori împotriva politicii domnului Băsescu: la alegerile locale, la referendumul pentru demitere şi la alegerile parlamentare. Sunt convins că o atare alianţă ar însemna sinuciderea politică şi morală a Partidului Naţional Liberal (…) continuarea şi amplificarea circului politic dirijat de domnul Băsescu", se arată în scrisoare.
Cine a aprins scânteia în USL
Evenimentul zilei vă prezintă istoricul acuzaţiilor şi insultelor schimbate între partenerii din USL de la începutul crizei guvernamentale.
Pe 7 februarie, liberalii au decis să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi cea de vicepremier, în urma demisiei lui Radu Stroe. Ministrului Economiei, Andrei Gerea, i-au retras sprijinul politic, acesta urmând să fie înlocuit cu Teodor Atanasiu. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a fost propus la Finanţe, urmând ca locul său la Sănătate să fie luat de Cristian Buşoi.
8 februarie. Victor Ponta: "Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului".
10 februarie. Victor Ponta: "Antonescu nu stie cum funcţionează un Guvern. Nu e ca la hochei: scoţi pe unul, bagi pe altul".
Crin Antonescu: "Nu eu, a doua zi după ce şapte milioane jumătate de români au votat într-un fel, m-am dus să-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri".
11 februarie. Victor Ponta: "De când e prieten cu domnul Băsescu, Antonescu are acelaşi limbaj".
12 februarie. Crin Antonescu: "Nu sunt prieten cu Băsescu. Nu mai sunt prieten nici cu Ponta".
Liviu Dragnea: "Premierul a venit cu o formulă, cu o logică destul de sănătoasă, şi anume ca fiecare partid să aibă câte un viceprim- ministru. Am rămas surprinşi că PNL nu este de acord cu această variantă".
13 februarie. Crin Antonescu: "Dl prim-ministru are de răspuns cetăţenilor care ne-au votat până luni, dacă doreşte să mai facă guvernul cu PNL, cu Iohannis vicepremier sau doreşte să construiască o altă alianţă cu dl Voiculescu, dl Oprea, cu dl Constantin".
Crin Antonescu: "Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare se înşală".
Victor Ponta: "Este o perioadă de criză, aşa cum au mai fost şi altele. Eu, şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al PSD, îmi doresc categoric ca USL să rămână unit şi ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL".
14 februarie. Daniel Constantin: "Funcţia de preşedinte a Senatului era, printr-un protocol semnat de Antonescu, Ponta şi de mine, a PC, fără niciun fel de alte condiţii".
Crin Antonescu: "Nu ştiu ce a dat publicităţii Daniel Constantin, nu a fost niciun acord secret. Dacă un candidat al Uniunii devine preşedinte al României din partea USL, din partea PNL, atunci preşedinţia acelei Camere ar fi revenit PC".
17 februarie. Victor Ponta: "Domnul Iohannis, dacă aşa mi se cere, îl propun ministru de Finanţe şi viceprim-ministru, pentru că funcţia de viceprim-ministru e legată de Ministerul de Finanţe".
Crin Antonescu: "Ponta ar putea trăi şi guverna fără Daniel Constantin vicepremier. El tratează cu uşurinţă alocarea personajelor pe diferite ministere. Păi, de ce să se ducă Iohannis la Finanţe? Eu cred că acest minister nu suportă politicieni fără o anumită aplicaţie (..) Am un sentiment şi mai grav că Ponta doreşte să ţină PNL la guvernare, dar într-o poziţie marginală, dependentă şi de semivasalitate".
18 februarie. Ilie Sârbu: "Şansele acestui USL depind de Antonescu. Din partea preşedintelui PSD, preşedintelui PC şi UNPR a fost şi există toată bunăvoinţa. Nici noi nu putem să acceptăm tot felul de situaţii create aşa, de la o zi la alta, când vrem protocol, când nu mai vrem protocol, când vrem o variantă, când nu vrem altă variantă". (Carmen Vintilă)
Premierul a vrut să-l pună "cu forţa" ministru pe Iohannis
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat ieri că a renunţat la funcţia de vicepremier. Nu au renunţat însă liberalii, care vor în continuare o funcţie de vicepremier, pe lângă cea de ministru de Interne, pentru Klaus Iohannis.
"Am convenit cu toţii şi în primul rând eu, că eram în discuţie, că dacă lucrurile în USL stau numai în nominalizarea lui Daniel Constantin ca vicepremier, de altfel un post pe care l-a angajat Crin Antonescu, dar nu l-a asumat ulterior, sigur că nu putem să acceptăm o astfel de situaţie", a spus Constantin. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că Iohannis este binevenit în Guvern, poate să fie ministru de Interne şi ulterior, când se va ajunge la un acord politic pentru restructurarea Guvernului, va fi numit şi vicepremier.
De dimineaţă, premierul Victor Ponta a încercat şi el să forţeze lucrurile, anunţând că îl va propune pe Iohnannis pentru funcţia de ministru de Interne. "Sunt patru propuneri, eu astăzi întocmesc documentele pentru toate patru, dacă astăzi, la ora cinci, domnul preşedinte Antonescu îmi dă ok-ul, le trimit (n.r. preşedintelui Traian Băsescu) şi în felul ăsta închidem toată discuţia. Cele patru sunt: domnul Nicolăescu, domnul Buşoi, domnul Atanasiu şi domnul Iohannis, ministru de Interne", a spus Ponta.
În replică, Crin Antonescu a spus că nu crede că Victor Ponta poate să trimită "cu forţa" propunerile de miniştri către Preşedinţie. "Nu, nu cred că va trimite nimic (…) V-am spus doar că premierul nu va putea face această numire, că nu o poate face cu forţa", a mai spus preşedintele PNL.
Întrebat dacă va acccepta să fie nominalizat doar pentru funcţia de ministru de Interne, nu şi pentru cea de vicepremier, Klaus Iohannis a răspuns negativ: "Eu nu sunt nominalizat pentru Ministerul de Interne, ci pentru funcţia de vicepremier şi ministru Afacerilor Interne".