Dincolo de rolul esențial pe care îl are la foarte feluri de mâncare, ceapa mai poate avea și alte beneficii. Mai ales în ceea ce privește sănătatea. Chiar dacă multă lume consideră că folosirea acestei legume ține de ceea ce se cheamă „leacuri băbești”.
Ceapa este folosită în tratamentul gripei și răcelii și a fost utilizată în medicina veche din China și în medicina ayurvedică. Datorita proprietatilor sale terapeutice, Organizatia Mondiala a Sănătății (OMS) a recunoscut ceapa ca fiind un ajutor împotriva infecțiilor respiratorii, congestiilor, tusei și bronsitei.
Un truc ce poate fi folos sănătății. Ceapă la capul patului
Despre ceapă se mai spune că are puterea de a preveni răceala. Pentru asta trebuie să puneți felii de ceapă în casă sau lângă patul, înainte de culcare. Ceapa crudă absoarbe microbii din aer și previne ca aceștia să intre în corp.
Înainte de-a vă pregăti pentru somn, tăiați ceapa în felii și pune-ți-le pe picioare. Pune-ți-vă apoi șosete de bumbac și lasă ceapa acolo peste noapte. Dimineața, feliile respective se îndepărtează. Dacă simptomele de răceală nu au dispărut, repetă până când vedeți îmbunătățiri ale stării de sănătate.
Victoria Jarzabkowski, nutriționist la Fitness Institute of Texas din cadrul Universității Texas din Austin. afirmat: Ceapa conține surse excelente de vitamina C, compuși sulfuroși, flavonoide și substanțe fitochimice”.
O legumă cu foarte multe beneficii
Substanțele fitochimice, sau fitonutrienții, sunt compuși care se găsesc în mod natural în fructe și legume și care sunt capabili să reacționeze cu organismul uman pentru a declanșa reacții sănătoase. Flavonoidele sunt responsabile de pigmenții din multe fructe și legume. Studiile au demonstrat că substanțele care se găsesc în ceapă reduc riscul Parkinsonului, bolii cardiovasculare și accidentelor vasculare.
O altă substanță importantă din ceapă este quercetina, care acționează ca un antioxidant și este un leac natural împotriva cancerului. De asemenea, ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii, deși trebuie făcute mai multe studii”, a declarat Angela Lemond, nutriționist dietetician înregistrat din Plano, Texas, și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.