Pompierii se luptă cu efectele vijeliilor din ultimele 24 de ore

Pompierii se luptă cu efectele vijeliilor din ultimele 24 de ore

Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în județele Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Teleorman și în București pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în această perioadă, 34 de atenționări și avertizări meteorologice de vremea rea, care au vizat peste jumătate din zonele țării, fiind înștiințate comitetele locale și județene pentru situații de urgență pentru dispunerea măsurilor preventive și operative necesare.  Pompierii au intervenit.

În județul Giurgiu, pompierii au intervenit în patru localități (Joița, Buda, Adunații Copăceni și Prundu), pentru evacuarea apei din trei curți, înlăturarea a trei copaci căzuți pe căile de comunicație rutieră și curățarea unui drum inundat de apă.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice, în județul Dâmbovița, localitățile Voinești și Răcari, beciul unei case a fost inundat, iar un stâlp de energie electrică a fost doborât de vânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în județul Teleorman au fost înregistrate efecte în urma intensificării vântului, în municipiul Alexandria și localitatea Lunca fiind necesară intervenția salvatorilor pentru degajarea a trei copaci căzuți pe autoturisme și a unor elemente de acoperiș care s-au desprins de la un bloc.

Intervenții ale pompierilor au avut loc și în județul Ilfov, localitățile Ciorogârla și Domnești, unde vântul puternic a desprins un acoperiș de la casă, iar trei copaci au fost căzuți pe carosabil.

În Capitală, salvatorii au acționat cu operativitate pentru degajarea a trei a arbori căzuți, care îngreunau deplasarea pe drumurile publice.

Salvatorii militari au acționat cu motopompe pentru evacuarea apei, ustensile de descarcerare pentru degajarea arborilor și autospeciale de stingere și de transport.

O situație deosebită se înregistrează în județul Vâlcea, localitatea Alunu, unde s-a produs o alunecare de teren în punctul 'Gropile', care a pus în pericol gospodăriile cetățenilor aflate pe traiectul de propagare amenințând, totodată, platforma DJ 605 C.

Pentru gestionarea situației generate, la nivelul autorităților locale și județene au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei, evaluare a consecințelor posibil a fi produse de către mișcările de pământ și prevenire a deplasării acestora. Totodată, în urma demersurilor întreprinse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, în teren s-a deplasat inspectorul general al IGSU pentru executarea recunoașterii terestre și aeriene a perimetrului afectat, precizează comunicatul citat.

Ca măsură de protecție civilă, s-a hotărât evacuarea celor șase gospodării, aflate pe direcția de desfășurare a alunecării de teren și monitorizarea permanentă a conturului suprafeței alunecate, pe direcția de deplasare către alte patru gospodării.

În prezent, cu ajutorul pompierilor se realizează evacuarea celor două familii aflate în zona imediată a manifestării alunecării la căminul social, iar bunurile materiale și animalele acestora vor fi adăpostite în spații puse la dispoziție de către autoritățile locale din zonă.

Evoluția efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este monitorizată prin Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, la nevoie fiind posibilă suplimentarea forțelor și tehnicii de intervenție în zonele afectate prin dislocare de la alte inspectorate pentru situații de urgență.