Pompier român, rănit în incendiile din Grecia. Are răni la nivelul feței

Pompieri români în Grecia. Sursă foto: Facebook/IGSU

România. În timpul unei misiuni în Grecia, un pompier român a suferit răni ușoare la nivelul feței, dar nu a necesitat tratament specializat sau investigații suplimentare, fiind în stare bună, a anunțat IGSU.

Pompier român, rănit în incendiile din Grecia. Are răni la nivelul feței

Un pompier român din modulul național de stins incendii, prepoziționat în Grecia, a suferit răni ușoare la nivelul feței din cauza unei rafale de vânt în timpul unei intervenții. IGSU a transmis că rănile nu au necesitat investigații amănunțite sau tratament specializat, iar pompierul este în stare bună.

După incident, pompierul s-a alăturat din nou echipei sale și continuă să participe la misiunea de stingere a incendiilor în localitatea Kapandriti, sub coordonarea autorităților elene. Conform informațiilor oferite de instituție, starea subofițerului este stabilă, iar el și colegii săi continuă să intervină în condiții extrem de dificile.

Temperaturile ridicate, fumul dens și vântul puternic fac ca intervențiile să fie deosebit de periculoase, însă, în ciuda acestor provocări, niciun alt salvator român nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompieri români în Grecia. Sursă foto: Facebook/IGSU

Pompierii români îi sprijină pe cei din Grecia în lupta cu flăcările

Incendiile de vegetație din Grecia au escaladat rapid, scăpând de sub control în zona Attica. În acest context, 40 de pompieri români vor rămâne în regiune pentru următoarele șase săptămâni, luptând împotriva flăcărilor violente care devastează terenurile accidentate. În sprijinul echipajelor de la sol, elicopterele și avioanele reiau operațiunile de aruncare cu apă, însă misiunile sunt dificile și riscante. Evacuarea localnicilor a fost necesară, iar opt persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza problemelor respiratorii cauzate de fumul dens. Un pompier a fost de asemenea transportat la spital cu arsuri de gradul doi.

Echipele de intervenție românești, aflate în Grecia, acționează în apropierea localității Varnava, în prefectura Attica, unde încearcă să controleze un incendiu de vegetație uscată și pădure. Acestea utilizează toate resursele tehnice disponibile: trei mașini specializate pentru stingerea incendiilor de pădure, o mașină de mare capacitate, care poate transporta 10.000 de litri de apă, și o cisternă de 30.000 de litri, toate fiind mobilizate pentru a combate focul care se extinde rapid.

Modulul național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure din România a fost activat pentru a îndeplini misiuni specifice de monitorizare și stingere a focarelor în zonele desemnate de autoritățile elene.

Incendiile se văd din spațiu

Flăcările au cuprins rapid zone din jurul capitalei Greciei, Atena, determinând autoritățile elene să inițieze evacuări de urgență. Printre instituțiile afectate se numără un spital, un centru pentru copii și două mănăstiri, toate fiind părăsite în grabă pentru a proteja viețile și bunurile locuitorilor.

Extinderea incendiilor a fost confirmată de imagini surprinse din satelit, care arată cum focul și fumul dens sunt vizibile chiar din spațiu, conform raportărilor Agenției Europene de Sateliți Meteorologici Eumetsat.

„Incendii de pădure importante au izbucnit în nordul Atenei, aşa cum a surprins satelitul MTG-I1 ieri (duminică). Vârfuri calde şi nori groşi de fum erau vizibili din spaţiu între orele 11.00 UTC (14.00, ora României) şi !7.30 UTC (20.30, ora României), anunţă agenţia europeană pe X.

Conform surselor oficiale, peste 30 de avioane și elicoptere sunt implicate activ în misiunea de stingere a incendiilor, în timp ce 670 de pompieri, alături de experți și militari, luptă împotriva focului. Ministrul protecției civile, Vassilis Kikilias, a declarat că eforturile pentru controlarea incendiilor sunt intensificate, cu 183 de vehicule mobilizate și 32 de aeronave survolând zona afectată. Vântul puternic continuă să amplifice problemele, cu intensitate de 7 pe scara Beaufort, complicând și mai mult intervențiile de urgență.

Situația din Grecia este alarmantă, având în vedere că țara a fost extrem de vulnerabilă la incendii de pădure în această vară, din cauza unei ierni neobișnuit de secetoase. Lunile iunie și iulie au fost cele mai călduroase din istoria înregistrărilor meteorologice, amplificând riscurile de incendiu. Acest climat extrem a contribuit la agravarea incendiilor, punând presiune suplimentară asupra resurselor de intervenție și a capacităților de gestionare a crizelor.

În fața acestei situații critice, autoritățile grecești continuă să se mobilizeze intens pentru a stinge incendiile și a minimiza daunele. Deși eforturile sunt continue, provocările rămân mari, iar comunitățile afectate se confruntă cu o situație deosebit de dificilă. Pe măsură ce incendiile persistă, speranța rămâne că intervențiile vor reuși să aducă situația sub control și să protejeze viețile și bunurile celor afectați.