Pomana porcului de Ignat. Cea mai populară rețetă

Pomana porcului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pomana porcului de Ignat este un obicei foarte vechi. Românii obișnuiesc să sacrifice porcul în ziua de 20 decembrie, în cinstea Sfântului Ignat Teoforul. Iar reţeta de mai jos este grozav de bună.

Pomana porcului este un obicei foarte vechi. Potrivit tradiţiilor din popor, astăzi este Ignatul, ziua în care se sacrifică porcul pentru Crăciun. În toate gospodăriile, se prepară pomana porcului. Pentru reţeta de mai jos se folosește doar carne de porc proaspăt sacrificat.

Majoritatea gospodinelor preferă să pregătească pomana porcului în aer liber, într-un ceaun, pe foc de lemne. Pentru a da o savoare în plus, bucățile de carne sunt prăjite cu mirodenii.

Pomana porcului de Ignat, o reţetă care nu trebuie ratată

Pentru reţeta tradițională de pomana porcului, moştenită de la bătrâni, aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de carne proaspătă de porc
  • 300 g cârnați de porc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 2 linguri de ulei
  • 1 pahar de apă
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare și piper după gust.

Sursa foto: Pixabay

Mod de preparare:

Se spală carnea de porc proaspătă cu apă rece, iar mai apoi se taie în bucăți mici și se pune la ceaun. Mai exact, se taie carnea cubulețe și cârnații rondele, apoi încingi uleiul în tigaia în care vei așeza carnea. Peste carnea tăiată se adaugă apă și se lasă la fiert timp de 30 de minute. Atunci când apa a început să scadă, se adaugă uleiul și se lasă la rumenit bine bucățile de carne.

Usturoiul se curăță, se pisează, se amestecă cu puțină apă și se adaugă peste peste carne. Carnea se mai lasă câteva minute pe foc. Pe tot parcursul gătirii se amestecă carnea cu o lingură lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului.

Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, piperul și sare după gust, și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Apoi se oprește focul și se pune pomana porcului în farfurii. Se servește caldă împreună cu mămăligă și o țuică fiartă sau vin fiert.