Poluarea mamut continuă în Capitală și zonele limitrofe! Ce se ascunde în spate

Poluarea mamut continuă în Capitală și zonele limitrofe! Ce se ascunde în spate

Ministrul Mediului: Pentru orice depășire să fie avertizat poluatorul

„Situația din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depășiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiții meteo care nu permit dispersia poluanților, se resimte imediat la stațiile de monitorizare a calității aerului și la rețelele independente de senzori.

În același timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, și încălzirea rezidențială, care are un aport serios în creșterile concentrațiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24”, a spus Barna Tánczos.

Ministrul a solicitat ca Agenția Națională de Protecție a Mediului să susțină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentrațiilor, în fiecare zonă în care sunt înregistrate creșteri alarmante.

Ne puteți urmări și pe Google News

2020, anul recordurilor negative ale poluării

Pe 1 martie, platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au raportat un nivel de poluare excesiv în București. În cursul nopții de 1 spre 2 martie s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

La începutul lunii martie, zeci de bucureșteni au relatat că se simte un puternic miros de fum, în mai multe zone, semn că poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie alte surse foarte puternice din jurul metropolei.  Din luna noiembrie 2019, în București au fost în mod frecvent depășiri foarte mari ale nivelului de poluare noaptea și în weekend, când traficul este totuși mai scăzut.

Pe 23 octombrie, platforma airly.eu a înregistrat depășiri spectaculoase pentru poluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350% în București. Cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru - 347% pentru poluarea cu PM 2,5 și 236% pentru poluarea cu PM 10.

În luna noiembrie, inspectorii Gărzii de Mediu, sprijiniți de polițiști și jandarmi, au făcut descinderi de amploare în apropierea Capitalei, în localitatea Sintești, unde tone de deșeuri au fost arse fără nicio autorizație.

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureştean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică.

Paradoxal este faptul că Bucureștiul, un oraș cu probleme majore de administrație și infrastructură și cu un buget sărac, aruncă peste 6 miliarde de euro anual pentru costurile generate de poluare, mai mult decât Viena, Berlinul și Madridul, arăta recent Pro TV.