Autoritățile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş, cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.
Poluarea de pe Someș. În acest context, preşedintele ungar Janos Ader i-a trimis vineri o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria.
În scrisoare, Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.
De altfel, potrivit agenției MTI, autorităţile ungare au fost alertate de joi în legătură cu poluarea de pe râul Someş.
În scrisoare, președintele Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă „peste cele acceptabile”.
Poluare masivă la graniţa României cu Ungaria! S-a aflat numele companiei care poartă vina
Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, „ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România”, mai spune preşedintele Ungariei. El a menționat că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.
„Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă”, declară Janos Ader. Președintele a arătat că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost „extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000”.
„Obligaţii reciproc convenite” în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale „de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor”. Și de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Ader în scrisoarea sa privind poluarea de pe Someș.