Alertă ecologică în Bihor. Poluarea de la mina Cornițel se extinde

Alertă ecologică în Bihor. Poluarea de la mina Cornițel se extinde Poluare. Sursa foto: Facebook

Apele Române au anunțat, vineri, că unda de poluare de pe Valea Borod s-a diluat la o distanţă de 4 kilometri de coada lacului Lugaş.În urma analizelor de laborator, au fost semnalate depășiri pentru anumiți indicatori.

Unda de poluare de pe Valea Borod s-a atenuat la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș. Conform unui anunțului făcut de Apele Române, aceasta provine de la mina Cornițel și s-a extins pe râul Crișul Repede.

Alertă de poluare în Bihor

Unda de poluare a ajuns la 4 km de coada lacului Lugaș. Reprezentanții Apelor Române spun că aceasta se întinde în prezent pe o lungime de 17 km.

„Din analizele și observațiile făcute de specialiștii Apele Române Crișuri, unda de poluare s-a atenuat în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud (județul Bihor), din cauza diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor provenite din mină. ”, arată comunicatul transmis de Apele Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alertă ecologică. Sursa foto: Facebook

Apa are o culoare roșiatică

Alerta a fost dată joi, atunci când Apele Române au anunțat că un cutremur înregistrat duminică, ar fi dus la prăbușirea unei galerii din mina Cornițel.

„Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică. În zonă se află o exploatare minieră, nefuncţională de circa 50 de ani”, au anunțat reprezentanții Apelor Române.

În urma analizelor de laborator au fost identificate depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc.

Poluare

Poluare. Sursa foto: Facebook/Apele Române

Unda de poluare se poate extinde din cauza precipitațiilor

Potrivit anunțului făcut de Apele Române, Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise, în cazul tuturor celor cinci puncte de prelevare. În prezent, unda de poluare continuă să se extindă. De asemenea, procesul ar putea accentuat de precipitații.

„Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitații abundente, acestea să fie antrenate și prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone”, arată specialiștii. Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crișuri din Oradea indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc la primele trei puncte de prelevare.

În urma analizelor, nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă.