Polonia şi Ungaria refuză să înceapă procesul de ratificare a planului UE de relansare

Polonia şi Ungaria refuză să înceapă procesul de ratificare a planului UE de relansare

Amenințările venite de la Bruxelles cu privire la așa-zisa respectare a statului de drept au determinat guvernele de dreapta din Polonia și Ungaria să-și coordoneze acțiunile ămpotriva planului european de relansare. Iată ce scrie ortiraparis.com,

A fost nevoie de cinci zile de negocieri pentru ca liderii celor 27 de ţări din Uniunea Europeană să ajungă la un acord pe planul de relansare european post-Covid care prevede un fond de 750 de miliarde de euro. Totuşi, Polonia şi Ungaria au refuzat astăzi să înceapă procesul de ratificare a acestui compromis, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, deoarece ele doresc renunţarea la măsurile legate de statul de drept. Discuţiile au fost vii, dar un acord a fost până la urmă găsit între liderii celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, privind faimosul plan de relansare post-Covid la scara Europei. Asta a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter, cu un singur cuvânt "Deal!.

Preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, şi-a manifestat şi el satisfacţia pe reţeaua de socializare, postând pe Twitter: o "zi istorică pentru Europa".

Vineri, 25 septembrie, Polonia și Ungaria au refuzat să valideze o decizie care ar fi permis să se înceapă oficial procesul de ratificare în diferitele parlamente naţionale. Cele două ţări au decis să facă presiuni asupra partenerilor lor şi au anunţat brusc faptul că vor bloca orice progres atâta vreme cât nu vor şti mai mult despre mecanismul care trebuie să condiţioneze plata ajutoarelor de respectarea statului de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că liderii celor 27 de ţări ale UE s-au reunit în jurul mesei pentru a găsi un acord privind planul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro. Obiectivul? Să susţină economia după deflagraţia datorată epidemiei. Dar acest plan de relansare post-Covid nu le plăcea tuturor şi în special ţărilor numite "econoame", Ţărilor de Jos, Austriei, Danemarcei şi Suediei, cărora li s-a alăturat Finlanda.

În urma acestor negocieri furtunoase, cei 27 s-au pus până la urmă de acord pe acest plan care prevede un fond de 750 de miliarde de euro. Această sumă, care va putea fi împrumutată de Comisie de pe piaţă, cuprinde 390 de miliarde subvenţii, care vor fi acordate statelor celor mai afectate de pandemie, şi 360 de miliarde de euro disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de către ţara solicitantă.

Pentru a convinge ţările cele mai reticente, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a trebuit să revizuiască în jos cele 500 de miliarde pentru subvenţii prevăzute iniţial de cuplul franco-german.

https://www.sortiraparis.com/actualites/a-paris/articles/224339-plan-de-relance-europeen-la-pologne-et-la-hongrie-refusent-dengager-le-processus

Traducere: Rador