Guvernul din Polonia a anunțat că va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru – fie prin introducerea unei săptămâni de muncă de patru zile, fie a unui program zilnic de lucru de șapte ore. Măsura va intra în vigoare înainte ca mandatul actualului Executiv să se încheie în 2027.
Polonia reduce săptămâna de lucru
„Se va determina dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat ministra familiei, muncii și politicii sociale din Polonia, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Într-o situație economică relativ bună, cu o rată a șomajului destul de scăzută, cererea de reducere a programului de lucru pentru ca oamenii să aibă mai mult timp pentru familii, dezvoltare și odihnă trebuie luată în serios, a spus ministra.
Săptămânile de lucru mai scurte au mai mulți susținători în Polonia decât zilele de lucru de șapte ore. 70% dintre angajatori doresc o săptămână de patru zile. Ministra a mai spus că o oră în plus de muncă nu ajută de fiecare dată.
„Studiile arată că, cu cât lucrăm mai mult, cu atât devenim mai stresați și obosiți. O altă oră la serviciu nu se traduce neapărat într-o altă oră de eficiență”, a declarat ministra familiei, muncii și politicii sociale.
Câte ore lucrează angajații din Polonia
Angajații polonezi lucrează în medie 40,5 ore pe săptămână, cel mai lung program din Uniunea Europeană după greci. Media UE este de 37,5 ore, iar media globală este de 34,2 ore. Polonia a introdus săptămâna de cinci zile cu sâmbătă liberă în 1952. Sindicatele vor ca zilele de concediu anual plătit, prevăzute de Codul Muncii, să fie majorate la 35 de zile.
Săptămâna de lucru de patru zile, un concept tot mai popular
Săptămână de lucru de patru zile ar putea deveni un scenariu posibil și în Germania. Peste 40 angajatori din Germania vor testa acest sistem. Timp de șase luni, 45 de companii și organizații din Germania vor implementa acest concept care de altfel a fost testat în mai multe state europene. Această măsură a fost deja aplicată în Marea Britanie, Africa de Sud, Australia, Irlanda și SUA.