Dispută între POLONIA și ISRAEL, pe tema unui proiect de lege privind Holocaustul
- Simona Stupar
- 29 ianuarie 2018, 11:49
Premierul israelian și supravieșuitori ai Holocaustului au criticat un proiect de lege din Polonia care va scoate în afara legii afirmația că Polonia este responsabilă în vreun fel pentru atrocitățile naziste comise pe teritoriul său.
Ministerul israelian de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Poloniei - ambasadorul era plecat din țară - pentru a-și prezenta obiecțiile față de legea care se află în Parlament.
„Nu vom accepta în niciun caz o tentativă de rescriere a istoriei”, a spus Benjamin Netanyahu, în fața Cabinetului său, scrie Reuters.
Premierul israelian și cel polonez, Mateusz Morawieck, au discutat, la telefon, duminică seara, și au căzut de acord „să înceapă un dialog între specialiști din cele două țări, pentru a ajunge la o înțelegere asupra legislației”.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, în Polonia trăia cea mai mare comunitare evreiască din Europa, de circa 3,2 milioane de oameni. Germania nazistă a atacat și ocupat POlonia, în 1939 și a construit apoi lagărele de exterminare, inclusiv Auschwitz și Treblinka, pe teritoriul polonez. Majoritatea evreilor care au trăit în Polonia au fost uciși de naziști.
Guvernul polonez spune, într-o declarație că legea este menită să oprească orice acuzație la adresa populației poloneze sau a statului polonez pentru crimele naziste.
Proiectul, adoptat de Camera inferioară a Parlamentului va face ca fraze precum „lagărele de concentrare poloneze” să fie pedepsite cu până la trei ani de închisoare. Proiectul de lege, care poate fi medificat, trebuie aprobat și de Senat și promulgat de președintele polonez, Andrzej Duda.
„Nu vom accepta limitări ale cercetării adevărului istoric”, le-a spus Netanyahu miniștrilor săi.
„Ambasadorul nostru la Varșovia, la instrucțiunile mele, a discutat cu premierul Poloniei, în timpul ceremoniei de seara trecută de comemorare a Holocaustului de la Auschwitz și a subliniat poziția noastră”, a spus el, referindu-se la o ceremonie ce a marcat a 73-a comemorare a eliberării prizonierilor din lagăre.
Varșovia nu crede că legea va limita libertatea de a cerceta sau a vorbi despre Holocaust.
„Evrei, polonezi și toate victimele ar trebui să fie gardieni ai memoriei tuturor celor uciși de germani neziști. Auschwitz-Birkenau nu este un nume polonez, iar „Arbeit Macht Frei” (munca te eliberează- n.r.) nu este o frază poloneză”, a scris pe Twitter prim-ministrul polonez Morawiecki.
Institutul Polonez de Memorie Națională susține că Polonia a fost prezentată, de multe ori, în trecut, drept aliată a lui Hitler, de aceea este nevoie de protejarea reputației sale.
Polonia a pierdut circa 3 milioane de cetățeni non-evrei, inclusiv mulți intelectuali și membri ai elitelor, în Al Doilea Război Mondial. Capitala Varșovia a fost rasă de pe suprafața pământului, în 1944, după o revoltă eșuată în care au murit 200.000 de civili.