Guvernul polonez a investit aproximativ 700.000 de euro într-o controversată campanie publică prin care cetăţenii sunt încurajaţi "să se înmulţească precum iepurii".
Într-un clip de 30 de secunde sunt arătaţi mai mulţi iepuri care mănâncă varză şi morcovi, iar vocea unui 'narator' iepure dezvăluie secretele pentru a avea mulţi urmaşi - mişcarea, un stil de viaţă sănătos şi evitarea stresului.
Campania este o încercare a Ministerului Sănătăţii de a creşte rata natalităţii, care este una din cele mai scăzute din Europa.
Modul în care este realizat clipul, care îi încurajează pe polonezi să urmeze exemplul iepurilor, un animal cunoscut că se înmulţeşte mult într-o perioadă scurtă de timp, a stârnit critici în presă şi pe reţelele de socializare.
Un caricaturist politic polonez faimos, Andrzej Mleczko, a ironizat clipul publicând un desen în care un iepure îi cere vânzătorului de la un chioşc să îi dea 800 de prezervative.
Într-un colaj de imagini extrem de popular pe Twitter, publicat de un utilizator anonim, se spune că guvernul polonez vrea să îi portretizeze pe cetăţeni ca animale, care se comportă cum li se spune şi nu acţionează independent. Colajul sugerează că polonezii ar trebui să se înmulţească precum iepurii, să lucreze ca vacile şi să voteze ca oile.
Mulţi internauţi au spus că acest clip al Ministerului Sănătăţii este nepotrivit şi au acuzat faptul că nu este clar ce public vizează guvernul cu această campanie: "Familiile cu mulţi copii? Persoanele singure? O familie care a încercat fără succes să aibă un copil?", se întreabă o utilizatoare.
Majoritatea criticilor s-au concentrat pe costurile ridicate ale campaniei.
"Cele trei milioane de zloţi (700.000 de euro) cheltuite pe campania cu iepurii ar fi putut ajuta multe cupluri să aibă copii prin fertilizare in vitro. Asta este politica privind familia la nivelul Partidului Lege şi Justiţie", a scris o internaută.
Guvernul conservator din Polonia, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a decis să oprească finanţările de la stat pentru fertilizarea in vitro, la doar doi ani după ce fuseseră introduse, susţinând că aceste programe sunt prea scumpe şi că sunt disponibile alte tratamente împotriva infertilităţii