Autoritățile poloneze nu intenționează să se conformeze cerințelor Comisiei Europene de a revizui legislația recent adoptată ce vizează reforma judiciară, a comunicat serviciul de presă al Ministerului polonez de Externe.
Ministerul de Externe de la Varșovia a menționat faptul că "în conformitate cu acordurile UE, justiția se află în jurisdicția țărilor membre UE". În același timp, ministerul polonez de externe a subliniat că legea privind Curtea Supremă are drept scop combaterea corupției. "Dacă Comisia Europeană are încă unele îndoieli, poate depune o plângere la Curtea Europeană (de justiție) care va lua o decizie finală cu privire la această problemă", se afirmă în declarație.
Pe data de 14 august, Comisia Europeană a dat Poloniei o lună pentru a-și corecta reforma în conformitate cu cerințele UE. În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat procedura care ar putea priva Polonia de drepturile de vot în cadrul Consiliului European.
În luna iulie a intrat în vigoare legea poloneză care introducea pensionarea anticipată a judecătorilor. Aceasta ar putea conduce la înlăturarea a aproximativ 40% din judecătorii în exercițiu ai Curții Supreme poloneze. Doar cei care au furnizat documente medicale și au primit aprobarea șefului statului ar putea să își păstreze pozițiile.
De asemenea, această lege permite ministrului justiției din Polonia să inițieze îndepărtarea și numirea judecătorilor Curții Supreme. Uniunea Europeană consideră că o astfel de lege "subminează principiile independenței organelor judiciare, inclusiv inamovibilitatea judecătorilor".