Polonia cumpără arme cu fonduri UE, dar trimite Kievului tancuri sovietice

Convorbire Odobescu-Cameron. Securitatea Flancului Estic al NATO, principalul subiect/ Sursa foto: Wikipedia

Polonia, conflict deschis cu Ucraina. Părea un model de sprijin occidental pentru Ucraina, numai că printr-o schimbare bruscă, Jaroslaw Kaczynski, eminenţa cenuşie a guvernului polonez, a trântit în nas ușa Kievului, impunând un embargo extrem de dur asupra importului de cereale și blocând exportul de arme : ''Nu le vom mai da Ucrainei.

Polonia nu se mai înțelege cu Ucraina. Cele moderne pe care le cumpărăm ne servesc pentru a ne apăra'', a adăugat șeful executivului, Morawiecki. Pentru a îndulci pilula, Varșovia a anunțat totuși că hub-ul Rzeswoz va continua să acționeze ca o ușă rotativă pentru armele NATO îndreptate către frontul ucrainean. Un adevărat triumf al egoismului polonez. Care cu ocazia războiului din Ucraina, a făcut un comerț grozav, eliberându-se de ''fierul vechi'' sovietic și înnoindu-şi arsenalul cu arme de ultimă oră.

Din 24 februarie, politica PiS a devenit devastatoare. A plasat cel puțin douăzeci și patru de comenzi majore pentru noi arme, justificându-le cu amenințarea rusă aflată atat de aproape.

''După Ucraina, noi vom fi următoarea victimă''. Așa suna ''mantra'' repetată mecanic la Varșovia. O logică ce seamănă mai degrabă cu nebunie curată: cele 500 de lansatoare de rachete Himars care sosesc vor costa 10 miliarde de dolari şi vor trebui plătite şi cele 82 de avioane americane-coreene, cele 1.366 de tancuri, cele 700 de tunuri autopropulsate şi un număr infinit de antirachete, sisteme antiaeriene și rachetele antinave deja comandate. Unele cercuri apropiate puterii, avertizează precaute: ''Dacă s-ar termina banii, am risca să pierdem alegerile parlamentare din 15 octombrie''.

Polonia livrează Ucrainei arme sovietice

Dar cum poate Polonia, care nu este o ţară prosperă, să-și permită aceste ''cumpărături compulsive''? Printr-o o serie de ''şmecherii'': în primul rând, prin creșterea dramatică a bugetului de război, care într-un an a ajuns de la 12, la 20,5 miliarde de euro (4% din PIB). În al doilea rând, prin atragerea unui fond extrabugetar de 8 miliarde, finanțat de Banca Națională cu obligațiuni suverane pentru a fi reinvestite în arme. Partea proastă este că și noi europenii plătim pentru bulimia poloneză cu Fondul pentru pace (EFF), un alt activ extrabugetar, pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru a trăda tratatele comunitare care interzic utilizarea bugetului UE în scopuri militare.

Sursa foto: Dreamstime

Fondul este chiar în creștere, după ce în iunie a sărit de la 8, la 11,5 miliarde de euro. Și-aşa de naşte un dubiu: nu cumva lobby-ul polonez a complotat cu succes pentru a extrage mai mulți bani din cele patru țări care suportă povara veniturilor?: Germania (25%), Franța (18%), Italia (13%) și Spania (9%). ). Ne place sau nu, Bruxelles-ul rambursează Varșoviei prețul armelor sovietice care au ajuns pe front, asigurându-i bani pentru achizițiile de război.

Ce avioane primesc polonezii

Însă avioanele, tancurile și artileria care sosesc în Polonia vorbesc toate în americană și în coreeană. Un autentic ''harakiri'' european în beneficiul PGZ (Grupul de armament polonez) și al comercianților de moarte străini. Datorită transferurilor tehnologice, Polonia va avea o industrie națională competitivă, care în viitor va exclude produsele europene. Think tank-ul Iris denunță: ''Varșovia nu contribuie la programele de cooperare continentală''.

În schimb se asociează cu actori non-europeni pe care îi însoțește în boicotul autonomiei strategice continentale. În avantajul imperialismului american și al afacerilor rechinilor de peste mări, fără a lua în considerare că o UE slabă, va fi din ce în ce mai la cheremul expansionismului rus. O afacere neliniştitoare.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA