Polonia a anunțat că va accelera construirea de fortificații la granițele sale, din cauza fricii generate de succesele militare ale Rusiei în Ucraina.
Polonia accelerează construirea de fortificații
Guvernul polonez și-a anunțat deja intenția de a-și consolida apărarea frontierei cu Belarusul datorită sprijinului acestei țări la invadarea Ucrainei, dar avansul constant al Rusiei prin Donbas a accelerat planurile Varșoviei de a-și asigura propria apărare. Ministrul adjunct al Apărării, Cezary Tomczyk, a confirmat marți că ridicarea de fortificații de la graniță va începe în acest an după planurile Statului Major polonez.
„În trei săptămâni vom putea efectua primele teste operaționale ale viitorului Scut estic în taberele de pregătire militară”, a confirmat Tomczyk, care a recunoscut într-un interviu pentru Radio Zet că Varșovia observă cu îngrijorare instabilitatea din Ucraina și ritmul len. cu care se gestionează intrarea acelei țări în NATO.
Proiectul include construirea de ziduri, buncăre, câmpuri minate, rețele de tuneluri și implementarea unor sisteme electronice de supraveghere bazate pe utilizarea dronelor. Acesta va fi pe deplin operațional înainte de sfârșitul acestui deceniu.
Bani de la BEI pentru fortificații
Polonia are peste 500 de kilometri de graniță cu Ucraina, care momentan nu va fi fortificată, 400 cu Belarusul și puțin peste 200 cu enclava rusă Kaliningrad. În aceste ultime două cazuri va fi desfășurat scutul, ceea ce face ca această construcție să fie cea mai mare planificată de Polonia de zeci de ani, practic de la al Doilea Război Mondial.
Polonia intenționează să mărească cheltuielile pentru apărare din produsul său intern brut (PIB) cu 4,7% anul viitor și se așteaptă să primească mai multe avioane de luptă achiziționate din Statele Unite în 2024.
Polonia va acoperi o parte din noul sistem defensiv datorită unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții și a alocat, de asemenea, aproape 3.000 de milioane, deoarece politica de apărare a devenit o prioritate de cheltuieli și pentru noul guvern condus de Donald Tusk.
Polonia, întărire fără precedent a forțelor armate
Strategia defensivă a Poloniei presupune acum o mai mare colaborare în acest domeniu cu țările occidentale, o înăsprire a urmăririi penale a actelor de sabotaj pe teritoriul polonez, o creștere a investițiilor în apărarea antiaeriană și acest sistem de protecție a frontierei.
La prezentarea acestui proiect frontalier, premierul Donald Tusk a apărat ideea ca pe o modalitate de a "le spune celor care vor să atace Polonia sau aliaților noștri să stea departe, că Polonia este puternică și va rămâne în siguranță".
De la începutul invaziei din Ucraina a existat o dezbatere internă în țară cu privire la posibila restabilire a serviciului militar obligatoriu pe care țările nordice și baltice îl studiază sau au aprobat-o deja.
Viceministrul a reamintit, în interviul de marți, că urmează să fie lansate programe de încurajare a polonezilor să se alăture armatei, inclusiv unul pentru studenții cărora li se va oferi posibilitatea de a participa la pregătirea militară în vară și un salariu ulterior dacă își vor relua această activitate.
(Articol de Antonio Martín, Cadenaser; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)