Oficialii polonezi au primit asigurări din partea britanicilor, în contextul discuțiilor pe marginea unei crime ce a avut loc în Harlow
Polițiștii polonezi și cei britanici s-au întâlnit ieri, pentru a discuta despre moartea lui Arkadiusz Jó zwik în Harlow, Essex, și despre protecția ce trebuie acordată comunității poloneze în general, în sudestul Angliei.
Polonezii, revoltați
Doi miniștri din guvernul polonez au primit asigurări din partea secretarului pentru Interne de la Londra, Amber Rudd, și a secretarului pentru Externe, Boris Johnson, că polonezii care trăiesc în Marea Britanie se vor bucura de mai multă protecție în viitor. Întrevederea a avut loc după ce s-a constatat creșterea numărului de atacuri asupra imigranților polonezi
Mariusz Blaszczak, ministrul polonez de Interne, împreună cu Witold Waszczykowski, ministrul de Externe, și-au exprimat uimirea că Poliția i-a eliberat condiționat pe cei șase tineri arestați sub suspiciunea uciderii lui Józwik, un bărbat polonez de 40 de ani. Polițiștii au declarat că Józwik și un al doilea bărbat polonez, care a supraviețuit atacului, au fost victimele unui atac neprovocat. Motivul nu este cunoscut, dar este anchetată o posibilă crimă din ură.
Incidente numeroase
Polonezii vor desfășura propria investigație criminalistică a morții lui Józwik, în cooperare cu poliția din Essex. Boris Johnson a promis că va analiza incidentele de acest gen și comentariile xenofobe și rasiste din massmedia. La Ambasada Poloniei s-au depus plângeri în 15 incidente diferite de xenofobie - incendieri, atacuri fizice, inscripții cu graffiti pe ziduri și acțiuni de intimidare.
Waszczykowski a „amintit” autorităților britanice că polonezii se integrează ușor în această societate, muncesc din greu, plătesc taxe și merită să li se acorde protecție și grijă. Imigrația a fost folosită ca „armă” în campania anti- UE din Marea Britanie.
Polonezii vor să se asigure că drepturile cetățenilor lor, care trăiesc în Marea Britanie, sunt respectate și nu vor fi afectate de noile restricții asupra migrației, propuse de premierul Theresa May, ca parte a pachetului Brexit.
Imigranții din statele esteuropene, printre care și românii, și-ar putea pierde accesul la locuințe și alte beneficii, deși guvernul susține că nu are de gând să impună astfel de reguli, cât timp nici cetățenilor britanici nu li se impun în țările UE.