Politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul pentru Politică Externă şi Securitate din Berlin, scrie într-un comentariu publicat de "Deutsche Welle" că, în opinia lui, România este ameninţată de un război civil rece, cel puţin până la scrutinul parlamentar din toamnă.
Pornind de la decizia luată, ieri, de CCR, de a invalida referendumul pentru demiterea preşedintelui, politologul german scrie că "CCR a reuşit, prin verdictul pronunţat, să zădărnicească alte pagube colaterale ale aşa zisei «saga» Ponta-Antonescu-Băsescu. Orice altceva decât acest verdict ar fi agravat actuala criză (...) În eventualitatea unei demiteri definitive a lui Băsescu, România ar fi virat înspre o dublă campanie electorală cu posibiltiatea unei concentrări a puterii în mîinile taberei USL după alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Partenerii României în Uniunea Europeană ca şi cei dinafara ei, precum şi cercurile economice ar fi întîmpinat cu mare scepticism această eventualitate", mai scrie Kai-Olaf Lang.
Politologul german a urmărit, cu atenţie, şi reacţia liderilor politici aflaţi la guvernare, în special declaraţia lui Crin Antonescu. Liberalul a precizat că admite legalitatea juridică a deciziei CCR, însă, în opinia lui Băsescu este, în continuare, în preşedinte demis. Pornind de la aceste replici, care evidenţiază intenţia tabere USL de a menţine aprins acest conflict politic, Kai-Olaf Lang scrie că "sentinţa nu pune capăt confruntărilor politice dintre cele două părţi adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabăra guvernamentală acceptă, ce-i drept juridic, nu însă şi politic, verdictul. În prima declaraţie făcută după pronunţarea verdictului, Crin Antonescu a precizat că, atât el, cât şi susţinătorii săi, nu-l recunosc pe Traian Băsescu drept preşedinte. Ceea ce înseamnă că tabăra guvernamentală îi refuză lui Băsescu legitimitatea. Dar, ceea ce atârnă mai greu în balanţă este refuzul de a accepta o coabitare. În locul unui modus vivendi al celor două tabere rivale, România este ameninţată, cel puţin pînă la scrutinul parlamentar, de un război civil rece", mai scrie politologul Kai-Olaf Lang în comentariul său, care poate fi citit în întregime aici. CITIŢI ŞI:
- VOTUL CCR. Surpriză pentru pucişti. Scorul real ar fi fost de 7 la 2 pentru întoarcerea lui Băsescu?