După un simplu control, polițiștii români au dat de urma celui mai căutat spărgător de bancomate din Europa. A fost prins după o urmărire ca în filme
Căutat în întreaga Europă, un spărgător de bancomate a ajuns după gratii în România.
Este vorba despre un român din Tecuci, județul Galaţi, care era urmărit internaţional și făcea parte dintr-o gruparea de hoţi, formată din mai mulţi români.
Fănică Pleșcan, de 42 de ani, e bănuit că, împreună cu alți români, a detonat bancomate în şase oraşe din Belgia, dar şi în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia.
Valoarea pagubei depășește 700.000 euro, numai în cazul băncilor belgiene, precizează presa locală.
Din informaţiile transmise de autorităţile judiciare belgiene, în urma cercetărilor desfăşurate, gruparea de hoţi care a băgat spaima în bancheri era formată din mai mulţi români, trei fiind deja identificaţi. Doi dintre ei, Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu au fost arestaţi, deja, pe teritoriul Belgiei. Fănică Pleșcan a fost dat în urmărire internaţională în vara acestui an.
Spargeri în cinci țări ca și în România
Cei trei sunt acuzaţi că, începând din octombrie 2019, au dat șase spargeri în localităţile Herselt, Arlon, Stabroek, Essen și Sint-Niklaas.
Spărgătorii a folosit o metodă asemănătoare cu cea practicată în România, în ultimul timp.
Ei introduceau dispozitive explozibile în fanta bancomatului, care apoi era detonat, pentru a fura sumele aflate în interior.
Hoţii, au mai arătat procurorii belgieni, făceau naveta între Germania şi Belgia cu un autoturism Mercedes GLC deţinut de Neagu şi sunt bănuiţi de comiterea unor spargeri similare în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia.
Gruparea a fost dibuită greu de poliţiştii din Belgia şi Germania. Loviturile le dădeau mascaţi şi cu mănuşi pe mână, iar maşinile cu care se deplasau la bancomatele luate „în vizor” le parcau la distanţă.
La unul dintre bancomatele detonate, însă, criminaliştii au găsit urme papilare pe firul de legătură dintre explozibil şi detonator. Amprentele erau ale lui Neagu, care figura deja în baza de date a poliţiştilor, pentru alte infracţiuni, iar din investigaţiile ulterioare s-a ajuns şi pe urmele lui Spânu şi Pleșcan, transmite Bihoreanul.ro.
În cele din urmă, Fănică Pleșcan a fost prins de poliţiştii din localitatea Tinca, județul Bihor, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, în care nu se oferă, însă, alte amănunte despre modul în care a fost dibuit banditul.
Prins în lanul de porumb
Prinderea lui Pleșcan a fost precedată, însă, de o urmărire ca-n filme pe străzile municipiului Oradea. Urmăritul internațional se afla într-un autoturism marca Audi cu numere străine condus de un alt gălăţean, când un poliţist rutier le-a făcut semn să oprească pe o stradă din oraş, pentru un control de rutină.
Şoferul nu a oprit, ci a demarat în trombă, maşina fiind urmărită apoi şi dată în consemn în judeţ, fiind blocată în localitatea Tulca. Aici, însă, poliţiştii au constatat că în incintă se afla doar şoferul, care a şi rămas, astfel, fără permis de conducere.
Pasagerul, Fănică Pleșcan, coborâse în localitatea Gurbediu, unde s-a ascuns într-un lan de porumb.
Acolo a fost găsit de unul din poliţiştii din Tinca, porniţi în căutarea lui. Când a dat cu ochii cu agentul, Fănică Pleșcan a luat-o la fugă, fiind urmărit câţiva kilometri, prin lanurile de porumb şi prin grădinile localnicilor, până să fie prins.
Întrebat de acte, bărbatul a prezentat poliţiştilor cartea de identitate a unei alte persoane, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal și pentru fals privind identitatea şi uz de fals.
Poliţiştii din Tinca şi-au dat seama că au realizat o „captură” serioasă abia după ce l-au identificat.
Numai în cazul bancomatelor detonate Herselt, Arlon, Stabroek, Essen și Sint-Niklaas, paguba băncilor se ridică la peste 700.000 euro.
Fănică Pleşcan are un cazier judiciar cu fapte întinse pe trei pagini, cu condamnări începând din 1996, atât în România (Timişoara, Tecuci, Galaţi), cât şi în străinătate (în Belgia şi Italia).
Bărbatul ridicat de poliţiştii din Tinca a fost preluat, luni, de polițiștii Compartimentului Urmăriri din Poliţia Bihor, care l-au dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, unde procurorul a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore.
Marţi, Pleșcan a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autoritățile belgiene, propunere care a fost admisă, fiind dispusă, însă, doar pentru 15 zile.