Evenimentul Zilei > Politica > POLIŢIŞTII îşi cer DREPTURILE în Parlament. Ce vor sindicaliştii SNAP
POLIŢIŞTII  îşi cer DREPTURILE în Parlament. Ce vor sindicaliştii SNAP

POLIŢIŞTII îşi cer DREPTURILE în Parlament. Ce vor sindicaliştii SNAP

După ce au protestat în stradă, poliţiştii îşi cer drepturile şi în Parlament. SNAP a cerut, vineri, Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor participarea unui reprezentant al sindicatului la dezbaterile asupra proiectului de lege privind OUG 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017, în contextual în care sunt suspiciuni de nerespectare a solicitărilor poliţiştilor.

După ce au protestat în stradă, poliţiştii cer, acum, drepturile şi în Parlament. Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a transmis adrese oficiale către Camera Deputaţilor în care solicită ca un reprezentant al sindicatului să fie prezent la dezbaterile asupra proiectului de lege privind OUG 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017.

Dezbaterile îi privesc direct pe poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri dar şi pe ceilalţi lucrători, militari şi civili, din Sistemul de apărare şi ordine publică, care au cerut creşterea salariilor de bază la 1450 de lei, ca şi la ceilalţi bugetari, aşa cum a stabilit Guvernul Grindeanu prin HG 1/2017. Din acest motiv, pentru a evita derapaje de la cerinţele lor, reprezentanţii SNAP consideră oportună prezenţa unuia dintre membrii lor pentru a se asigura că solicitările pentru care au ieşit în stradă vor fi respectate.

La proiectul de lege, care a fost votat de Senat, în forma propusă de Guvern, au fost aduse unele amendamente.Una dintre acestea prevede: “Condi­ţiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (3), inclusiv activită­ţile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribu­iilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

Cu alte cuvinte, majorările salariale vor fi stabilite tot prin ordin de ministru, ca şi până acum, ceea ce a îi nemulţumeşte pe reprezentanţii sindicatului.

“Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie vă solicit să aprobaţi participarea din partea organizaţiei noastre a unui reprezentant în cadrul comisiei pentru a susţine şi explica amendamentele propuse sau de a adduce eventuale îmbunătăţiri la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017. Aceste amendamente duc la o mărire salarială a poliţiştilor din România care, la ora actual, au un salariu mic, în raport cu munca depusă (în fiecare zi poliţiştii îşi riscă viaţa).”, se arată în solicitările adresate de SNAP Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, deşi aspru criticat de opoziţie, a fost adoptat în plenul Senatului, pe 6 martie, cu 64 de voturi pentru și 41 împotrivă, în forma Guvernului.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta adoptat de Senat a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 7 martie 2017. A fost     trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Forma propusă de Guvern şi amendamentele aduse se află în dezbatere la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială care au termen de depunere a raportului 4 aprilie 2017.

.