Creșterile salariale oficializate de prima ordonanță a Guvernului Grindeanu i-au ocolit pe jandarmi, polițiști, pompieri, dar și pe cei din Armată sau SRI. Oamenii legii cer creșterea lefurilor, la fel ca și la ceilalți funcționari publici. În țară, a început pichetarea sediilor de poliție
Stare de tensiune în Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Circa 10.000 de polițiști șiau anunțat prezența în stradă, pe 16 martie, într-un miting de protest fără precedent, în ultimii ani. Data manifestației a fost „bătută în cuie” printrun protocol semnat între Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) și Primăria Capitalei. Alături de SNAP și-au anunțat prezența și sindicaliștii de la Prolex și SPR Diamantul, dar și de la alte formațiuni sindicale. „Ne bazăm întâi pe noi, dar am invitat să ni se alăture toate celelalte sindicate”, a declarat, pentru EVZ, președintele de onoare al SNAP, Iulian Surugiu.
Mobilizare pe Facebook
Mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare, la fel ca și în cazul protestelor îndreptate împotriva Guvernului Grindeanu, după adoptarea Ordonanței 13 de modificare a codurilor penale. Mitingul va avea loc în fața sediului MAI, însă, susțin sindicaliștii, va continua prin pichetarea MAI și a Guvernului în fiecare zi, dacă nu se va găsi o soluție pentru creșterile salariale. Chiar și în aceste zile, membrii unor sindicate, precum Europol, pichetează sediile de poliție din țară. Toți angajații MAI așteaptă ziua de 14 martie, atunci când se dau lefurile care ar trebui să cuprindă și creșterile hotărâte de Guvern.
Leafă mai mică decât a femeii de serviciu
Altădată dezbinați de opinii, ambiții sau afinități diferite, liderii sindicatelor din MAI vorbesc, la unison, despre proteste de stradă în contextul în care polițiștii, jandarmii, pompierii dar și celelalte cadre din Ministerul Apărării Naționale (MApN) sau Serviciul Român de Informații (SRI) nu beneficiază de aceleași drepturi salariale ca și ceilalți funcționari publici.
Prima hotărâre emisă de Guvernul Grindeanu pe 6 ianuarie, HG 1/2017, obligă Ministerele de Interne și Apărare să crească salariu de bază al militarilor la 1.450 de lei, ca la toți funcționarii publici. Reprezentanții sindicatelor din MAI susțin, însă, că polițiștii, jandarmii sau pompierii au rămas cu lefurile mai mici decât ale unui muncitor necalificat din învățământ sau al unei asistente medicale. Spre exemplu, salariul de bază al unei asistente medicale este de două ori salariul de bază minim pe economie, iar cel al unui muncitor necalificat în învăţământ este 1.450 lei. În ambele cazuri, sporurile se calculează în funcție de „salariul de bază”, așa cum prevede OUG 17/2017. În cazul personalului MAI, susțin sindicaliștii, creșterea salarială până la 1.450 de lei se realizează cu tot cu sporuri, ceea ce încalcă legea. Conform HG 1/2017, sporurile trebuie adăgate peste salariul de bază, adică salariul de funcție, în cazul polițiștilor, și solda de funcție, în cazul jandarmilor și pompierilor. Salariul de bază al unui polițist este de maximum 592 lei, blocat la nivelul anului 2009, deci de trei ori mai mic decât salariul minim garantat de 1.450 lei, susțin sindicaliștii de la SPR Diamantul.
Negocieri la Ministerul Muncii
În fața tensiunilor din rândul angajaților de la Interne, MAI a transmis că drepturile salariale aferente lunii februarie 2017, care se plătesc în luna martie 2017, se asigură la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit la 1.450 lei, atât pentru personalul civil, cât și pentru personalul militar și polițiștii. În acest context, salariaților care au beneficiat până în prezent de salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție în cuantum de 1.250 de lei sau mai mult li se asigură aceste drepturi la nivelul de 1.450 de lei. Totodată, la Ministerul Muncii a avut loc, ieri, o întâlnire cu liderii de sindicate din MAI și MApN la care au participat ministrul de resort, Lia- Olguța Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen- Daniela Dan, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea. Oficialii Ministerului Muncii susțin că s-a căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare.
Efort bugetar de opt milioane de euro lunar
Pentru creșterile salariale cerute de sindicatele MAI și MApN astăzi va avea loc o nouă rundă de negocieri la sediul Ministerului Finanțelor. Iulian Surugiu susține că efortul bugetar pe care statul român trebuie să îl suporte, ca urmare a acestor creșteri salariale, se ridică la 8 milioane de euro pe lună.
Sanitas, la Ministerul Muncii
Lia Olguța Vasilescu anunțase în weekend că va discuta zilele acestea și cu liderii sindicatelor din Sănătate. „Ne-am întâlnit cu doamna ministru acum vreo două săptămâni și am discutat la modul general despre majorări salariale, nimic concret. Ne-au anunțat că marți, la ora 10.00, suntem așteptați la discuții la Ministerul Muncii. Sper ca de data asta să vedem și textul de lege, și să vorbim pe lucruri concrete, nu doar la nivel de intenție”, ne-a explicat, aseară, Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației.