Un poliţist bucureştean, implicat într-o reţea de hoţi de maşini de lux, a fost arestat, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce i-a cerut unui cetăţean turc 3.000 de euro pentru a-i înapoia autoturismul furat.
Agentul-şef adjunct Petre Niculae, în vârstă de 39 de ani, „a căzut“ în plasa anchetatorilor după ce, aproape o lună, a fost „filat“ pas cu pas de ofiţeri ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al Internelor).
Anchetatorii sunt însă convinşi că agentul - care lucrează de 11 ani doar la Furturi Auto - nu este la prima „abatere“ de acest gen şi că, mai mult, este posibil să fi avut complici chiar printre colegii săi. Aşa se face că, ieri, ministrul Cristian David le-a cerut ofiţerilor anticorupţie să extindă ancheta în acest caz şi şi-a trimis Corpul de Control la Serviciul Furturi Auto al Poliţiei Capitalei.
„Nu cumva ţi-ai uitat Coranul în torpedou?“
18 ianuarie 2008, ora 10.45. Turcul îşi parchează maşina - un BMW seria 5 - în faţa magazinului Zino de pe Şoseaua Colentina, din sectorul 2. În numai câteva minute, BMW-ul dispare.
Disperat, bărbatul anunţă poliţia, iar furtul este înregistrat, în aceeaşi zi, la Serviciul Furturi Auto, unde agentul Petre Niculae insistă să preia ancheta în acest caz. După numai câteva zile, cetăţeanul turc primeşte un apel pe telefonul mobil: un bărbat îi spune că are maşina sa. „De unde ştiu că este a mea?“, întreabă păgubitul. „Nu cumva ţi-ai uitat Coranul în torpedou? Şi covoraşul ăla de rugăciuni pe bancheta din spate?“, vine prompt răspunsul. Apoi, bărbatul adaugă, pe acelaşi ton: „Dacă o vrei înapoi, plăteşti 10.000 de euro!“.
Fără să stea prea mult pe gânduri, victima merge din nou la poliţie şi i se plânge lui Niculae. Ancheta trenează însă, iar telefoanele continuă. De fiecare dată, turcul încearcă să negocieze cu hoţii „preţul“ răscumpărării.
După aproximativ două săptămâni de la comiterea furtului, primeşte ultimul telefon: „Dacă nu plăteşti, maşina e pregătită să iasă din ţară!“, îl ameninţă aceeaşi voce.
„Îmi dai mie 3.000 de euro şi îţi primeşti maşina înapoi!"
De bună-credinţă, omul merge din nou la poliţie. De această dată însă, agentul Niculae îi garantează că a ajuns la hoţi şi că l-ar putea ajuta să-şi recupereze maşina. „S-ar putea să ai şanse, însă tot va trebui să plăteşti, pentru că sunt pregătiţi să scoată maşina din ţară“, i-a replicat poliţistul. Ultimul preţ: 3.000 de euro, în două tranşe.
Văzând că a fost înşelat, turcul depune o plângere împotriva poliţistului.
„De aici am intrat noi pe fir. I-au fost interceptate telefoanele şi a fost supravegheat continuu. Iniţial, Niculae a stabilit ca turcul să-i trimită banii printr-un intermediar. Joia trecută însă, presat probabil de faptul că ar fi trebuit să-şi petreacă weekendul împreună cu soţia şi copiii la ţară şi pentru această ieşire avea nevoie, evident, de bani, l-a sunat pe păgubit şi i-a cerut 1.500 de euro. S-au întâlnit într-o benzinărie. Poliţistul nostru a luat banii, relaxat, fără să-şi facă măcar probleme că ar fi putut fi surprins de camerele de luat vederi de acolo. Această linişte a sa ne face să credem că nu este prima dată când face asta“, ne-au declarat surse din rândul anchetatorilor.
Agentul Petre Niculae a fost reţinut imediat după ce a luat cei 1.500 de euro. Bancnotele erau marcate, astfel că încercările sale de a-i convinge pe poliţişti că banii erau dintr-un credit contractat de curând au fost zadarnice. „Pe de altă parte, deşi a susţinut cu tărie, chiar şi în faţa magistraţilor care au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, că nu are nicio legătură cu hoţii, că nu ştie cine sunt, convorbirile telefonice purtate cu aceştia în ultimele săptămâni demonstrează contrariul“, au adăugat sursele citate.
PEDEAPSĂ
Până la 15 ani de închisoare
Acuzat de luare de mită, agentul Petre Niculae riscă până la 15 ani de închisoare. „Probabil că va fi acuzat şi de alte fapte, după ce vom ajunge la hoţi“, au precizat anchetatorii, care speră să îi identifice pe membrii grupării, pe baza înregistrărilor convorbirilor telefonice pe care aceştia le-au purtat, în ultimele săptămâni, cu poliţistul. „Suntem convinşi că avem de-a face cu o grupare care se ocupă de mult timp de astfel de «afaceri». Vom verifica toate cauzele cu AN (Autori Necunoscuţi - n.r.) înregistrate la Furturi Auto în ultimii ani. Am descoperit că, din 2006 până acum, au fost clasate cu AN peste 14.000 de dosare, 3.400 dintre acestea vizând furturi de maşini de lux“, au spus anchetatorii.