Politicienii, învinşi de dezgustul alegătorilor

MAREA BRITANIE. Sute de deputaţi din Camera Comunelor vor plăti cu mandatul pentru abuzurile din bani publici.

Peste 300 de deputaţi britanici, jumătate din efectivul Camerei Comunelor, vor părăsi parlamentul prin demisii forţate, retrageri voluntare sau înfrângeri electorale - urmare a scandalului cheltuielilor abuzive din bani publici. Sumbra analiză, publicată ieri de „The Sunday Times”, calculează practic efectul săptămânilor de dezvăluiri din presă, în care cetăţenii au aflat că parlamentarii cheltuiesc banii publici pentru a-şi angaja membrii familiei, pentru a întreţine mai multe locuinţe, plus grădinile, plus, într-un caz emblematic, o căsuţă plutitoare pentru raţe. Neîncrederea în politică Analiza „The Sunday Times” apreciază că aproximativ 30 de deputaţi vor fi forţaţi să demisioneze din cauza scandalului. Unii, criticaţi public de şefii lor şi huiduiţi prin circumscripţii, au şi făcut- o. Alţi 200 vor renunţa să candideze la următoarele alegeri - ce trebuie programate până la mijlocul lui 2010 - de teama unei confruntări cu electoratul. În fine, alţi 90 vor pierde cel mai probabil votul, din cauza neîncrederii cetăţenilor în actuala clasă politică. Liderii partidelor au apelat deja la măsuri radicale.

Într-o încercare de a recâştiga încrederea publicului, şeful conservatorilor, David Cameron, a anunţat ieri că redeschide lista partidului pentru oricine doreşte să candideze. Directori de şcoală şi mici oameni de afaceri care nu au avut de-a face cu Partidul Conservator sunt aşteptaţi să ia locul politicienior compromişi. Biserica, în ajutorul partidelor  Neîncrederea cetăţenilor în clasa politică a fost percepută şi de Biserică, care a intervenit în spaţiul public. Într- un articol publicat în „The Times”, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a cerut sâmbătă încetarea „umilirii sistematice” a parlamentarilor, umilire ce „riscă să aibă un preţ greu în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a salva încrederea în democraţie”.

După trei săptămâni în care „The Daily Telegraph” a prezentat zilnic pe ce cheltuiesc parlamentarii banii, a apărut şi una dintre sursele dezvăluirilor. John Wick, fost ofiţer al Serviciului Aerian Special, prieten cu unii politicieni conservatori, a spus că decizia de a vinde documentele a fost motivată de un simţ al datoriei publice. Wick, intermediar între sursa documentelor şi „The Daily Telegraph”, ar fi primit, potrivit presei, 100.000 de lire din partea ziarului.