Politicieni suedezi: România să plătească pentru cerșetorii săi

Politicieni suedezi: România să plătească pentru cerșetorii săi

Statele europene ai căror cetăţeni “săraci şi discriminaţi" vin în Suedia la cerşit trebuie să achite cheltuielile cu asistenţa socială pe care statul suedez este nevoit să le suporte pentru aceştia, au cerut astăzi doi membri mercanţi ai Partidului Liberal (Folkpartiet), membru al coaliției de guvernare, ei atrâgând atenţia că, din zece cerşetori întâlniţi în această ţară, nouă sunt romi veniţi din România, scrie portalul thelocal.se.

“A sosit momentul ca nota de plată să ajungă la cel căruia îi aparţine", au declarat respectivii politicieni pentru publicaţia Dagens Nyheter. “Stockholm-ul nu mai este alcătuit din zonă centrală şi periferie, ci din zonă centrală, periferie şi mahalale", argumentează candidatul la alegerile europarlamentare Erik Scheller şi o reprezentantă a primăria capitalei suedeze, Lotta Edholm.

“Frigul din spatele pereţilor făcuţi din saci de plastic, zăpada topită ce înlocuieşte apa curentă şi găleţile din plastic folosite pe post de coş de gunoi arată un stil de viaţă intolerabil pentru toţi aceia dintre noi care avem un acoperiş deasupra capului şi apă caldă la robinete", explică mai departe politicienii suedezi.

În opinia lor, cel mai şocant este că cei care aleg să locuiască în asemenea ghetouri preferă mai degrabă o astfel de viaţă decât să rămână în ţările lor. “Suntem oameni ca şi ei şi reacţionăm cu atât mai puternic atunci când ne dăm seama că aceste mahalale suedeze sunt nu sunt un loc de unde ei doresc să plece, ci unde doresc să vină", adăugă ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din zece cerşetori întâlniţi pe străzi în Suedia, nouă sunt romi din România, aceştia plecând din ţara lor pentru a scăpa de sărăcie şi discriminare, continuă cei doi politicieni suedezi, care acuză statul român că nu face destul pentru a-şi ajuta cetăţenii cei mai săraci, mai scrie portalul thelocal.se preluat de Agerpres.

“Cred că se pot găsi bani în bugetul României pentru acest lucru", este de părere Erik Scheller, care subliniază că România nu foloseşte în prezent decât 20% din fondurile sociale europene de care poate beneficia.

Aşadar, pe termen lung, Suedia ar trebui să trimită guvernului de la Bucureşti facturile cu ce a cheltuit guvernul de la Stockholm pentru aceşti români veniţi în Suedia, dar o astfel de măsură nu poate fi implementată decât dacă ea va fi legiferată printr-o directivă aplicabilă pe ansamblul Uniunii Europene. “România - nu Suedia şi în niciun caz cei care cerşesc - este cea care trebuie să plătească pentru ineficienţa politicilor sale sociale", este concluzia celor doi politicieni suedezi.