Poliția scanează Olanda cu detectoare de metale pentru a găsi artefactele românești furate

Poliția scanează Olanda cu detectoare de metale pentru a găsi artefactele românești furateCoiful din aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Sursa foto: Facebook

Poliția din Olanda a intensificat căutările pentru a găsi indicii despre furtul pieselor de patrimoniu românesc de la Muzeul Drents din Assen. Investigațiile au loc în satul Deurze, din provincia Drenthe, unde ofițerii folosesc detectoare de metale pentru a descoperi eventuale dovezi legate de acest jaf.

Căutări extinse în zona Assen-Rolde din Olanda

Șase ofițeri specializați cercetează zona dintre Assen și Rolde, în contextul în care poliția a făcut apel către locuitori să anunțe autoritățile dacă găsesc obiecte suspecte aruncate.

„Nu căutăm direct artefactele furate, ci posibile dovezi care să ne ajute în anchetă”, a precizat un purtător de cuvânt al poliției olandeze.

Jaful a avut loc pe 25 ianuarie, când trei suspecți au folosit explozibili pentru a pătrunde în muzeu și au furat patru obiecte de mare valoare: Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur.

Căutări cu detectorul de metale.

Căutări cu detectorul de metale. Foto: Arhiva EVZ

Investigație internațională și urmărirea unui al patrulea suspect

În anchetă sunt implicate autorități din Olanda și România, care colaborează pentru a recupera piesele de patrimoniu. Trei suspecți au fost deja arestați, însă un al patrulea este încă căutat.

Până în prezent, poliția a făcut publice fotografiile și identitățile a doi dintre cei reținuți, în speranța că astfel vor obține informații despre locația obiectelor furate. Cu toate acestea, suspecții refuză să colaboreze.

Piese de patrimoniu de valoare inestimabilă

Coiful de aur de la Coțofenești, una dintre cele mai valoroase piese din expoziție, datează din secolul al V-lea î.Hr. și a fost împrumutat de la Muzeul Național de Istorie a României. El era asigurat pentru 4,3 milioane de euro, iar împreună cu cele trei brățări, valoarea totală a artefactelor furate se ridică la 5,8 milioane de euro.

Întreaga colecție expusă la Muzeul Drents conținea 673 de obiecte din patrimoniul României, fiind asigurată pentru peste 30 de milioane de euro. Guvernul olandez a garantat 9 milioane de euro din această sumă, asumându-și parțial responsabilitatea în caz de furt sau deteriorare, conform RTV Drenthe.

Ne puteți urmări și pe Google News