Și în rândul instituțiilor de forță – Poliție Națională, Poliție Locală și Jandarmerie există și indivizi care fac excese, nu se orientează în teren când se confruntă cu situații delicate sau sunt abuzivi, uitând de procedurile legale. Sunt, însă, excepții, așa cum există în orice altă meserie.
În ultima perioadă, societatea a avut sub lupă polițistul-pedofil, polițiștii de la Rutieră care i-au provocat pe Boureanu și pe medicul ginecolog, ambii pasageri în autoturisme, sau pe pensionara pe care vreo 4-5 echipaje de poliție s-au încăpățânat să o urce cu forța într-o mașină ca să o ducă la secție pentru a o amenda fiindcă trecuse strada prin loc nepermis.
Ultima întâmplare: mama din mall care a recunoscut public că s-a bătut și s-a scuipat cu doi agenți de poliție din cauză că au despărțit-o de băiatul ei de 6 ani, după ce o femeie dintr-un magazin a reclamat-o că e violentă și își agresa copilul.
Să nu uităm în enumerare și de jandarmul acela care a lovit cu pumnul atunci când protestatarii au dat de pământ cu gardurile ca să ocupe carosabilul de la Piața Universității. Toate aceste cazuri le-am putea numi „pățanii cu polițiști”, fără altă legătură între ele decât prin faptul că ne-au bombardat neuronii în ultima perioadă.
Polițistul pedofil merită să stea legat cu cătușele de toți șefii lui care i-au acoperit mizeriile. Voinicii ăia de la Rutieră, care s-au ambiționat să le dea o lecție de forță pasagerilor băuți, fostului deputat și ginecologului, ar fi trebuit să fie cantonați în birouri, fără drept de a mai ieși în stradă până când justiția se va pronunța, iar acest lucru să fie anunțat printr-un comunicat oficial.
Polițiștii ăștia au ignorat responsabilitatea pe care o au în raport cu cetățeanul care nu-i hoț, tâlhar, violator, criminal sau fugar. Același lucru e valabil și pentru cei 8-10 agenți care s-au năpustit să imobilizeze femeia-pieton, pasibilă doar de amendă pentru o traversare aiurea. Șeful lor, care i-a trimis la fața locului, ar fi trebuit destituit pe loc pentru proasta gestionare a situației.
Ce a urmat după mediatizarea acestor „pățanii”? Un val de antiptie majoră la adresa Poliției și Jandarmeriei, ba chiar atacuri violente asupra unor polițiști. Desigur, unii dintre noi i-ar vrea pe polițiști sau jandarmi un gen de balerini, gândind că intervenția în forță, în numele legii, așa cum procedează polițiștii germani, englezi, francezi, greci sau americani sunt doar secvențe din filme de propagandă.
Doar când ne fură vreun nemernic mașina, ne sparge casa sau ne violează copilul, am închide ochii la abuzul unei cafteli cu bastonul de cauciuc sau la o încătușare în forță. Nu, nu sunt adepta violențelor practicate de polițiști, dar nici a fățărniciei! Am văzut prea multe victime ale unor infractori în secțiile de poliție sau în sălile de judecată și le-am auzit reacțiile. Am cunoscut oameni care au muncit o viață ca să-și cumpere o mașină, iar hoțul i-a făcut-o praf. A fost prins, condamnat, dar cum să mai recuperezi paguba de la unul din pușcărie care n-are niciun fel de avere pe numele lui? Iar exemplele pot continua pe diverse spețe.
A submina autoritatea Poliției sau a Jandarmeriei din cauza unor inși abuzivi, nu-i ce ne trebuie. Ministrul de Interne, ca inițiativă, Sindicatele polițiștilor, apoi Parlamentul ar fi necesar să ajusteze legile instituțiilor de forță la capitolul proceduri. De asemenea, șefii care tolerează abuzurile polițiștilor sau îi acoperă ar trebui eliminați la prima abatere, fiindcă peștele de la cap se împute.
Să privim, însă, și în partea cealaltă, la cei care s-au confruntat la modul direct cu agenții de ordine. Oamenii aceștia au responsabilitatea lor în conflictul iscat. Protestatarii din Piața Universității știau că legea interzice blocarea străzii, iar rolul jandarmilor este să mențină ordinea, ca alți locuitori ai orașului să poată circula. Când și-au asumat participarea la protest, și-au asumat și posibilele incidente. Inclusiv vreo provocare a unui dement ce vrea să provoace panică în mulțime.
Responsabilitate a avut și doamna care a trecut strada prin loc nemarcat, deoarece a încălcat legea, dar a ales să țipe ca să nu plătească amenda. Cea mai șocantă este, însă, scena din mall, cu mama care își certa copilul. Aștept imaginile de pe camerele din magazin ca să confirme mărturia unei femei care a asistat la scenele petrecute acolo. Și pe ea, și pe mama copilului le-am auzit făcând declarații la posturi tv.
Martora povestea că reclamația la 112 s-a făcut de către o femeie ce a fost păruită de mama copilului, după ce aceasta i-a atras atenția să nu mai țipe la băiat. La sosirea polițiștilor, mama a fost la fel de violentă, a spus că nu are actele la ea și că refuză să meargă la secție. În intervenția sa, mama a spus că l-a scuipat pe polițist, dar era în legitimă apărare și a recunoscut că i-a dat o palmă. Urmează să aflăm din probatoriul procurorului dacă l-a și mușcat de picior.
Bun, magistrații vor stabili vinovăția fiecăruia! Dar cum se vor lua măsuri ca, în astfel de situații cu minori, polițiștii să poată fi însoțiți de un reprezentant de la Direcția de Protecție a Copilului? Nu vreau să-mi amintesc de anii în care, iarna, însoțeam polițiști din secțiile bucureștene ca să scoată din canale sau din ganguri copii ai străzii și-i țineau la căldură, în birourile lor, pâna a doua zi dimineață când puteau vorbi cu cineva de la Protecția Copilului pentru triere și repartizare în centre de plasament. Polițiștii aceia și noi, jurnaliștii, făceam chetă ca să le cumpărăm copiilor de mâncare. Ne asumam o responsabilitate umană.
Ce responsabilitate are femeia din mall față de copilul ei de 6 ani care vedea că mama lui se bate cu polițiștii? Ea ar fi trebuit să fie prima persoană care să-și protejeze fiul de o traumă psihică. Mergea la secție, era verificată și explica de ce a avut incidentul violent cu femeia care a sunat la 112 și cu bodyguarzii din mall. În lumea civilizată așa se procedează: responsabilitatea pentru respectarea legii o au toți: și cetățeni, și polițiști!