Poliţia română, în război cu hackerii

Poliţia română, în război cu hackerii

Criminalitatea informatică şi cazul hackerului "Vlădutz", acuzat că a accesat fraudulos conturi de e-mail aparţinând angajaţilor eBay, a făcut subiectul unei conferinţe de presă la care au participat Şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, procurorul şef al DIICOT, Coruţ Olaru, şi chief information security officer al eBay, Dave Cullinane. Potrivit lui Codruţ Olaru DIICOT a soluţionat peste 400 de cauze privind infracţiuni informatice, dintre care 200 au fost trimise în instanţă.

"DIICOT are o competenţă exclusivă în soluţionarea cauzelor de criminalitate informatică, în 2007 fiind soluţionate peste 400 de astfel de cauze, 200 de inculpaţi fiind trimişi în judecată. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, procurorii au avut 700 de cauze în lucru, multe dintre acestea privitoare la licitaţiile eBay", a spus Olaru.

El a atras atenţia că descoperirea hackerului Vlad Duiculescu, care folosea numele "Vlădutz", este doar parţială, succesul final depinzând de finalizarea întregii anchete cu o sentinţă definitvă de condamnare. Şeful securităţii informatice de la eBay, Dave Cullinane, a mulţumit autorităţillor române pentru cooperarea din ancheta acestui caz.

El a continuat, spunând că fraudele lui Vlădutz au creat un caz complex, care au necesitat foarte mult timp pentru a fi descoperite. "În concluzie, dedicarea şi eforturile depuse de autorităţile române în aducerea în justiţie a lui Vlad a avut impact pentru toată lumea internetului", a spus Cullinane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hackerul „Vlăduţ“ a păgubit site-ul eBay de 2.000.000 $      Căutat de trei ani de Secret Service, Vlad Duiculescu, bucureşteanul care de la 17 ani „sparge“ serverele eBay şi IT&C, a fost reţinut, ieri, de procurorii Parchetului General. Ancheta a început în aprilie 2005 şi au fost implicaţi ofiţeri ai Secret Service, FBI, SRI, ai DCCO, ai Departamentului de Operaţiuni Speciale al Poliţiei Române şi procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Până acum, anchetatorii au estimat că Duiculescu a adus un prejudiciu de peste 2.000.000 de dolari doar eBay prin accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale unor angajaţi ai companiei.

Hackerul „Vlăduţ“ care, timp de trei ani, a spart în mod repetat serverele eBay, dar şi pe cele ale companiei IT&C este un tânăr bucureştean de numai 20 de ani.

(15:40)