Ani de percheziții ilegale, abuzuri și bătăi. În Poliția Română se aplică „Legea mascaților”

Ani de percheziții ilegale, abuzuri și bătăi. În Poliția Română se aplică „Legea mascaților”

Multitudinea de cazuri în care anchetatorii au greșit adresele arată o deringolada în rândul anchetatorilor, de la cei care adună informațiile până la cei care pun în aplicare ordinul de „asalt”, adică purtătorii de cagule. Prea puțini dintre oamenii legii au plătit pentru gafe sau acțiuni ilegale care au condus la incidente grave, precum bătăi, căderi de la etaj, internări în spital sau traume psihice pe viață. Oameni ai legii ne-au dezvăluit că sunt multe de acest gen, care nu au fost mediatizate.

„Evenimentul zilei” a contactat avocați, jandarmi, dar și polițiști care au recunoscut că aceste intrări cu forța în casele unor oameni nevinovați se fac, de cele mai multe ori, din prostia sau neglijența celor care fac planurile de acțiune.

Cazul profesorului de istorie Corneliu Riegler, în a cărui casă au fost agresați nevinovați, pe 15 februarie, doi bătrâni și logodnica acestuia, după o incursiune a mascaților de la IGPR, survine la capătul mai multor „erori” de acest gen. Coordonatorii acțiunii au fost polițiștii de la IPJ Prahova, care au spus că „au greșit adresa” și i-au confundat pe bieții oameni cu niște infractori.

După această „aventură”, ancheta conducerii IGPR a găsit vinovații în persoana unui șef de la DOS și a unui ofițer de Judiciar, cel care a întocmit fișa de intervenție, aprobată de procuror și de judecător. „Nu e vina nici a procurorului și nici a judecătorului la o astfel de acțiune. Aceștia doar aprobă. Vinovat este ofițerul care a întocmit fișa de intervenție cu datele persoanei căutate și s-a rezumat la informațiile aflate în baza de date, în loc să facă verificări complete la fața locului”, ne-a mărturisit un om al legii care a participat la multe percheziții.

Nu de puține ori astfel de situații au fost evitate, în ultimul moment, după ce ofițerii de caz ordonau mascaților să intre fără o verificare temeinică. Însă, au fost mai multe cazuri în care ofițerii responsabili cu organizarea acțiunilor au ordonat percheziții în Capitală sau în alte județe, iar la fața locului nu erau persoanele căutate. „Am găsit, odată, găini în loc de droguri, la o adresă de lângă București, indicată de polițiști din Constanța, și o bătrână speriată”, ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, unul dintre participanții la astfel de misiuni.

„Când nu ești sigur că persoana căutată stă acolo, faci filaj, verifici dacă intră, dacă iese. Compari cu fotografiile din baza de date, nu dai buzna”, ne-a realatat aceeași sursă. Apoi, a mai adăugat omul legii, bați la ușă, întrebi, somezi și numai dacă este cazul spargi ușa. Or, exemple întâlnite de-a lungul ultimilor ani arată un comportament contrar celor legale.

 

Profesorul Riegler, „gratulat” și cu amendă

Profesorul de istorie Corneliu Riegler (foto), căruia șeful Poliției Române i-a cerut scuze și s-a oferit să acopere pagubele produse de mascați a primit, în schimb, o amendă. Sancțiunea de 500 de lei a fost data de polițiștii de la Secța 14 „pentru că am apelat 112 şi am avut o atitudine sfidătoare”. Acesta susține că va face tot ce poate pentru a obține dreptate și că a pus plângere la CSM împotriva judecătoarei și va depune contestație și la Judecătoria Sectorului 4 pentru anularea amenzii, dar că va face și plângere penală la Parchetul Curții de Apel București împotriva procurorului, judecătorului și polișitii care au fost părtași la descinderea greşită.

Un artist și un fiu de polițist, confundați cu infractori

Pe lângă cazul profesorului Corneliu Riegler, o serie de evenimente dramatice au avut loc în multe locuri din țară, avându-i în prim-plan pe mascați.

● Pe 28 septembrie 2016 un artist celebru s-a aruncat de la etajul 1 al vilei în care locuia, în timpul unei percheziții a ofițerilor de la BCCO și a DIICOT. Violonistul Adrian Naidin, un apropiat al lui Dan Bittman, s-a lovit de un aparat de aer condiționat și a suferit traumatisme în urma cărora a ajuns la Spitalul „Elias”. Explicația polițiștilor: în aceeași vilă locuia un traficant de droguri. „Mă aflu la spital din cauza incompetenţei unor poliţişti. O patrulă de intervenţie mascată a Poliţiei a descins la unul dintre vecinii mei. Din păcate, oamenii legii au greşit uşa şi au crezut că ușa de acces în apartamentul meu dă către un rai al drogaților, deci au spart-o și au intrat peste mine. Fiind luat din somn și fiind în stare de șoc, crezând că au intrat niște bandiți peste mine, am încercat să scap, dar am căzut pe geam, de la etaj”, a scris artistul pe Facebook.

● Pe 16 Iunie 2016, fiul unui polițist din Lugoj a fost trezit, dimineața, de trupele speciale, în timpul operațiunii antidrog. Bărbatul nu a mai apucat să deschidă ușa polițiștilor și fost trântit la pământ de trupele speciale. După ce au verificat identitatea tânărului, mascații și-au cerut scuze și au plecat.

Descinderea a avut loc la un complex de apartamente, iar fiul polițistului deținea unul lângă cel al adevăratului suspect. Mascații au mai scotocit și prin alte locuințe până să intre în cel căutat. Acțiunea a fost efectuată de polițiștii și jandarmii din Caraș-Severin, cu sprijinul BCCO.

Tot în Lugoj, în urmă cu câțiva ani, doi bătrânei au fost culcați la pământ după ce li s-a spart ușa, din cauză că mascații au confundat străzile Privighetorii cu Primăverii.

● Pe 2 martie 2017 a avut loc o altă gafă jenantă a Poliţiei. Anchetatorii din Buzău, care făceau percheziţii întrun dosar de evaziune fiscală a unui demnitar, au greşit adresa, năvălind peste o bătrână de 67 de ani. Pe mandatul de percheziție era notat greşit numărul casei vizate de pe strada Alexandru Sahia: numărul 10 în loc de numărul 10A, unde locuieşte fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor Horaţiu Anghelescu.

Când poliţiştii au intrat în casă, femeia (foto) s-a speriat şi a început să plângă, reuşind să le spună că persoana vizată de ancheta locuieşte lângă domiciliul ei.

● Pe 2 octombrie 2014, mascaţii au au dat buzna peste o familie din Medgidia care locuia pe aceeaşi stradă, într-o casă aflată la acelaşi număr cu un suspect de contrabandă cu ţigări.

Proprietarul n-a apucat să tragă zăvorul: au trântit poarta peste el, l-au aruncat la pământ, cu fața în jos, cu pistolul la ceafă. „Au pus piciorul peste mine și mi-au rupt degetul mare. Mi-au spus să tac din gură“, a povestit Marian Dumitru, de 57 de ani, care a ajuns la spital, cu mai multe leziuni. Abia după 10 minute, timp în care au verificat și casa în căutare de marfă de contrabandă, oamenii legii și-au dat seama că au făcut o gafă, și-au cerut scuze și i-au eliberat pe soți. Asta datorită femeii care a insistat să le spună cum îi cheamă, pentru că polițiștii nu îi legitimaseră măcar. Adresa pe care o căutau polițiștii era la două case distanță.

● Pe 8 februarie 2011, familia Nicula, din Constanţa s-a trezit cu forţele de ordine în casă, după ce mascații au izbit cu pumnii în uşă. Spuneau că au mandat de percheziţie pentru acea adresă, parte a unei vaste operațiuni, când au avut loc 130 de descinderi la locuinţele şi la locurile de muncă ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră din zona de vest. Erau de la Jandarmerie și ofițeri ai DIICOT.

În ciuda protestelor familiei, forţele speciale au răscoit toată casă. Când au observat că nu găsesc ţigările de contrabandă pe care se aşteptau sau le căutau, anchetatorii au realizat că au greşit adresa: ei făcuseră percheziţia la etajul 3 al blocului, iar mandatul era pentru un apartament de la etajul patru. Pe adevăratul suspect nici nu l-au mai deranjat.

● Pe 23 noiembriie 2011, mascaţii au spart ușa și au intrat în casă peste o bătrână, din Pitești, în căutarea unor cămătari.

Numai că pensionara locuia acolo de mai bine de 30 de ani. Femeia s-a speriat foarte tare atunci când mascaţii au îndreptat arma spre ea şi i-au răscolit prin casă. A sunat imediat la 112. Șocul a fost atât de puternic încât bătrâna și-a revenit din sperietură abia după câteva ore. Mascaţii spuneau că aveau hârtie de la tribunal cu adresa la care au descins. Pentru spaima trasă, bătrîna a spus că vrea să dea în judecată poliţia şi să ceară daune serioase.

Fratele Biancăi Drăgușanu a fost bătut crunt

Gafe ale polițiștilor și jandarmilor au condus la violențe de neimaginat, chiar și în plină stradă. Un exemplu elocvent este cel al lui Bogdan Dragoș (foto), fratele vitreg al vedetei TV Bianca Drăgușanu,. Pe 22 noiembrie 2017, acesta a fost bătut cu sălbăticie în localitatea Urseni din județul Timiș.

Tânărul se afla alături de un prieten într-o maşină, atunci când au fost traşi pe dreapta de poliţişti care se aflau într-o razie în satul Urseni. Oamenii legii aveau infomaţia că un bărbat suspectat de săvârşirea mai multor jafuri în ultimele luni se îndreaptă spre Timişoara. Echipa operativă formată din patru polițiști și patru jandarmi din Timiș a oprit un autoturism ce semăna cu cel al suspectului, i-au scos din autoturism pe ocupanţii maşinii.

Cei doi tineri au fost confundați cu infractorii și au fost trântiți la pământ și imobilizați cu brutalitate, loviți cu picioarele în cap. Deși le-au explicat oamenilor legii că nu sunt infractorii pe care îi caută și că pot dovedi cu actele din mașină acest lucru, cei doi au fost conduși la mașini separate ale Poliției și au fost bătuți cu pumnii și cu picioarele. Suspectul căutat de poliţişti a fost prins câteva ore mai târziu la Salonta, în judeţul Bihor.

În acest timp, tinerii bătuți au ajuns la spital, în stare gravă. Amândoi au fost operați, unuia i-a fost scoasă splina, iar celălalt s-a ales cu splina ruptă și mai multe coaste fisurate. Trei polițiști și un jandarm au fost reținuți, în decembrie 2017, iar pentru ceilalți implicați în acest caz, un polițist și trei jandarmi, s-a decis cercetarea în libertate. Toți sunt anchetați pentru vătămare corporală, purtare abuzivă cu consecinţe grave şi punere în primejdie a vieţii.

 

Sporuri mai mari, activitate mai puțină

Trupele de intervenție – precum SIAS al IGPR sau SAS ale IPJ-urilor – primesc sporuri de periculozitate, superioare celorlalte categorii de polițiști. În plus, beneficiază de 100 la sută spor de vechime la fiecare an de activitate, față de 50 la sută cât primesc celelalte categorii de polițiști. Asta înseamnă că pot ieși la pensie mult mai devreme, față de un polițist care are o perioadă dublă de activitate. La acestea, începând din martie 2018, polițiștii de la acțiuni speciale primesc sporuri de risc, alături de criminaliștii și de cei care îndeplinesc atribuții specifice de cercetare la fața locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu, așa cum a anunțat MAI.

 

Cum se procedează legal și cine răspunde

O deosebită răspundere în faţa legii o are cel care a coordonat misiunea, respectiv fie ofiţerul de poliție, fie eventual procurorul de supraveghere sau caz. În mod normal, înainte de a pătrunde într-o locuință cu descinderi, polițiștii fac verificări si supravegheri prealabile prin metode specifice la adresa respectivă, întocmesc rapoarte si nu iau în calcul exclusiv adresa din buletin. În alta ordine de idei, anchetatorii, înainte de a intra în locuință, prin spargerea cu berbecul a ușilor trebuie să solicite verbal deschiderea de bună voie a ușilor, declinându-și calitatea și dovedind-o totodată.

În caz contrar, pot fi şi acestea atacaţi de către locatari prin autoaparare din eroare, sau de infractori sub pretextul ca au fost confundaţi cu nişte tâlhari- „spărgători de locuinţe” samd. În cazul în care, polițiștii sau jandarmii sparg/distrug direct o ușă deja descuiată pot răspunde pentru distrugere (nejustificată), a precizat, pentru EVZ, avocatul Tonel Pop (foto).

Acesta a mai adăugat că procedura legală prevede legitimarea persoanelor aflate în interior fara a fi bătute anterior și trântite cu capul de pereți și pe jos, cu atât mai mult cu cât nu corespund ca semnalmente cu persoana căutată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News