Poliția pusă la respect. Stop la „atacurile şi reprimarea prese libere și independente”

Comitetul Pulitzer a luat atitudine exprimându-și luni sprijinul faţă de jurnaliştii aflați la datorie și care au fost împușcați, gazați, hărţuiţi şi atacaţi de Poliţie la protestele recente din Statele Unite.

 

Trebuie spus că astfel de atacuri au avut loc în timpul protestelor organizate în întreaga ţară după uciderea lui George Floyd - un bărbat afro-american neînarmat, care a murit în custodia Poliţiei americane pe 26 mai.

Mai mulți reprezentanţi ai presei au fost „împuşcaţi în mod intenţionat cu gloanţe de cauciuc, atacaţi cu gaze lacrimogene şi cu spray paralizant” de către Poliţie, potrivit unui raport întocmit de Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei (RCFP) şi publicat duminică.

Astfel, Comitetul Pulitzer a condamnat „atacurile şi reprimarea unei prese libere şi independente, care este esenţială pentru o democraţie informată".

Un reporter de la CNN, Omar Jimenez, a fost reţinut şi arestat în timp ce relata în direct pentru acest post de televiziune pe 29 mai de la un protest organizat în Minneapolis, în ciuda faptului că a prezentat în faţa poliţiştilor legitimaţia sa de jurnalist şi s-a oferit să părăsească acea zonă.

Un alt reporter, Kaitlin Rust, şi fotojurnalistul James Dobson au fost atacaţi cu spray paralizant de forţele de Poliţie în timpul unui protest ce avea loc în centrul oraşului Louisville vineri seară, potrivit cotidianului The New York Times.

Comitetul Pulitzer a cerut autorităţilor americane să cerceteze aceste incidente şi „să îi pedepsească pe cei care se fac vinovaţi de comiterea oricăror abateri de comportament".

„Este crucial ca jurnaliştii să se afle în siguranţă atunci când exersează această profesie de o importanţă crucială, apărată de Primul Amendament din Constituţie, pentru a documenta evenimente publice într-o perioadă marcată de o diviziune profundă şi de tensiuni publice", precizează comunicatul difuzat de Comitetul Pulitzer.

În această perioadă au loc în Statele Unite atât proteste paşnice, cât şi incidente violente organizate după lăsarea nopţii, care includ incendieri, jafuri şi confruntări stradale cu forţele de poliţie, anunță Agerpres.

Comitetul Pulitzer este organismul care stabilește Premiile Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia din New York, care recompensează excelenţa în categorii diverse, de la „Breaking news” la articole care se înscriu în sfera „Serviciului public” şi până la „Fotoreportaj”.