La aproape o săptămână de la masacrul de la Oslo, apar comentarii și semne de întrebare referitoare la modul în care a acționat poliția în cazul atacului de pe insula Utoeya, soldat cu 78 de morți. Este clar însă că forțelor de ordine le-a luat 80 de minute pentru a interveni și a stopa masacrul. Oficiali ai poliției au admis de altfel că s-a acționat abia la o oră după ce au fost informați despre atac, din cauză că nu aveau la dispoziție un elicopter adaptat, scrie ziarul ”Le Monde”.
Șeful echipei de intervenție de pe insula Utoeya, Haavard Gaasbakk, a ținut o conferință de presă în care s-a declarat mândru de oamenii săi, mai ales că misiunea lor nu a fost deloc ușoară. ”În drum spre insulă barca noastră a avut probleme cu motorul. Chiar în acel moment, spre noi veneau ambarcațiuni private, iar cei aflați la bord ne spuneau ce se întâmplă(pe insulă)”, a povestit responsabilul norvegian.
Un alt agent care a participat la capturarea atacatorului Anders Behring Breivik a relatat că, o dată ajunși pe insulă, polițiștii s-au împărțit în două grupuri, unul mergând spre nord, celălalt în direcția de unde se auzeau focurile.
”Am văzut resturi de muniție în apă, în partea de sud a insulei”, a povestit agentul. După ce au mers 300 de metri, până în dreptul unei zone cu copaci, polițiștii au început să strige pentru a atrage atenția atacatorului asupra lor. ”Brusc, acesta ( Anders Behring Breivik - n.r) a apărut în fața noastră, cu mâinile ridicate deasupra capului. Arma sa era pe jos, la 15 metri de el”, a mai spus polițistul. Norvegianul a fost imobilizat de unul dintre agenți, în timp ce ceilalți au început să-i ajute pe răniți.
Depășiți de situație și dezorientați
Atacul de vineri a generat numeroase critici legate de lentoarea și de numărul insuficient al forțelor de poliție norvegiene. De aceea, premierul norvegian a decis alocarea sumei de 20 de milioane de coroane (2,6 milioane de euro) pentru crearea de noi posturi.
Mărturiile rudelor celor uciși pe insula Utoeya vin să confirme faptul că poliția norvegiană a părut depășită de situație și dezorientată de dublul atac. Tatăl a doi adolescenți care și-au pierdut viața a povestit pentru un ziar norvegian că deși el a încercat să anunțe poliția despre masacrul care avea loc pe insulă, agenții nu l-au crezut. ”Mi-au spus că, dacă băieții mei sunt în pericol acolo, n-au decât să sune ei la poliție”, a mărturisit bărbatul.
Într-un alt caz, în care un părinte încerca să alerteze poliția în legătură cu atacul de pe Utoeya, i s-a replicat că ține telefonul ocupat, iar forțele de ordine sunt prinse cu atentatul produs lângă sediul biroului premierului.