Poliția indiană a percheziționat marți locuințele a cel puțin opt jurnaliști și activiști, potrivit presei locale, sporind temerile legate de o reprimare într-o țară în care libertatea presei s-a prăbușit.
Poliția din India, acțiune în forță asupra mai multor persoane. Cei percheziționați ar avea legătură cu site-ul de știri în limba engleză NewsClick, autoritățile indiene deschizând un dosar împotriva organizației în 2021, susținând că aceasta primea finanțare străină.
New York Times a raportat în august că NewsClick a fost finanțat de milionarul american Neville Roy Singham. Potrivit jurnalistei NewsClick, Aritry Das, poliția „a dat buzna” în casa ei în zori, a interogat-o în legătură cu reportajele sale și i-a confiscat laptopul, telefonul și hard disk-urile.
De asemenea, Das a declarat că raidul a fost legat de un caz împotriva NewsClick în temeiul Legii privind prevenirea activităților ilegale (Unlawful Activities Prevention Act - UAPA), o lege antiteroristă strictă care face aproape imposibilă obținerea unei cauțiuni.
Într-o declarație, Clubul de presă din Mumbai și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la raiduri, raportând că „mai mulți jurnaliști afiliați la NewsClick au fost supuși unor raiduri”.
Poliția din India, abuz de putere
Acesta a cerut ca poliția să înceteze „ceea ce pare a fi o campanie de hărțuire țintită împotriva acestor jurnaliști”. Sohail Hashmi, un istoric și activist, a fost, de asemenea, percheziționat în legătură cu NewsClick. „Din mandatul pe care mi l-au arătat cu reticență, raidul de la reședința mea era legat de o anchetă privind NewsClick”, a declarat Hashmi pentru AFP.
Hashmi a fost obligat să predea laptopul, telefonul și hard disk-urile care conțineau mai mult de zece ani de scrieri, descriind raidul ca fiind o „combinație de intimidare și reprimare a libertății presei și a libertății de exprimare”. „Nu am nevoie de justificări”, a declarat Anurag Thakur, ministrul indian al informațiilor și radiodifuziunii, în fața reporterilor, când a fost întrebat despre raiduri.
„Dacă cineva a făcut ceva greșit, agențiile de căutare sunt libere să efectueze investigații”, a spus el, potrivit NDTV. Libertatea presei în India a scăzut de la preluarea mandatului de către premierul Narendra Modi în 2014, potrivit activiștilor pentru drepturile omului și parlamentarilor din opoziție.
Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, „libertatea presei este în criză” în India. Din 2014, India a coborât de pe locul 140 pe 161 în clasamentul mondial al libertății presei, o scădere de 11 locuri față de anul trecut. Jurnaliștii care critică guvernul au raportat o hărțuire sporită, inclusiv pe rețelele de socializare, unde partidul de guvernământ al lui Modi are o prezență puternică.
Conflict intern în țara cu cea mai mare populație
Potrivit criticilor, guvernul lui Modi a exercitat presiuni asupra grupurilor de apărare a drepturilor prin examinarea atentă a finanțelor acestora și prin restricționarea finanțării externe. Potrivit Circuitului Femeilor din Media din India, raidurile „șocante” de marți au vizat „voci proeminente ale disidenței”.
Potrivit presei indiene, printre cei percheziționați se numără editorul fondator Prabir Purkayastha, jurnaliștii Aunindyo Chakravarty, Bhasha Singh și Paranjoy Guha Thakurta, precum și satiristul Sanjay Rajoura și activista Teesta Setalvad.
sursa: insiderpaper.com/